latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:33 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

ФЗО РС - Обољели од ријетких болести ослобођени плаћања партиципације

Свима који су обољели од ријетких болести у Републици Српској трајно је омогућено право на здравствену заштиту и лијечење без плаћања партиципације, саопштено је из Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Овом новином, коју је данас усвојио Управни одбор Фонда, Република Српска је постала лидер у региону када је ријеч о правима обољелих од ријетких болести, истичу из Фонда.

"Право на трајно ослобађање од плаћања партиципације обољели ће остваривати на основу легитимације коју издаје Центар за ријетке болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске, те је потребно да се обољели који још немају легитимацију јаве у овај центар", наводи се у саопштењу.

Из Фонда напомињу да су и до сада обољели од ријетких болести били ослобођени плаћања партиципације, али не за сва обољења, те да је то представљало велики проблем за обољеле који су старији од 15 година, јер су морали плаћати партиципацију ако имају дијагнозу која није била обухваћена Правилником Фонда.

"Измјеном Правилника који уређује ову област, а на иницијативу Савеза за ријетке болести, свим осигураницима којима је утврђено неко ријетко обољење Фонд ће у потпуности сносити трошкове здравствене заштите, без обзира на године живота и дијагнозу", наводи се у саопштењу.

Из Фонда наводе да су у Центру за ријетке болести тренутно регистрована 432 пацијента са 170 различитих ријетких обољења.

"Примјери увођење додатних права за обољеле од ријетких болести, као и иновативних терапија за лијечење карцинома, су само још један доказ да је ФЗО Српске стабилизовао пословање и наставио са остваривањем свог основног циља, а то је унапређење здравствене заштите осигураника", истиче се у саопштењу.

Из Фонда напомињу да ће опрезним планирањем и анализом потреба свих категорија осигураника и у наредном периоду по приоритетима радити на унапређењу квалитета здравствене заштите.

"Имајући у виду да то првенствено зависи од прихода Фонда, поново истичемо потребу јачања свијести цјелокупног друштва о важности уплате доприноса за здравствено осигурање, јер без редовне уплате доприноса није могуће даље унапређење здравственог система", наводи се у саопштењу.