latinica  ћирилица
14/06/2018 |  18:14 ⇒ 18:20 | Аутор: СРНА

Обиљежено 19 година од завршетка битке за Кошаре

Полагањем вијенаца на споменик хероју Кошара Тибору Церни у Дебељачи код Ковачице и пригодним програмом свечано је обиљежано 19 година од завршетка тромјесечне битке за Кошаре, у којој је бранећи земљу од албанских терориста, војске Албаније и НАТО-а погинуло 108 припадника Војске Југославије.
Битка за Кошаре (фото: srpskiglas.com.au) -
Битка за Кошаре (фото: srpskiglas.com.au)

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Негован Станковић рекао је да су, захваљујући херојима Кошара, Срби слободни да самостално одлучују и не подлијежу притисцима, да се економски развијају и јачају државу.

"Обиљежавамо сјећање на њихову младост и храброст. Дужни смо да нађемо рјешење за Косово и Метохију, да наша дјеца расту надахнута њиховим примјером, али да никада не морају у рат као што су они морали", рекао је Станковић, преносе београдски медији.

Битка у којој је страдало 108 припадника Војске Југославије трајала је од 9. априла до 14. јуна 1999. године, када се на основу Кумановског споразума са снагама Кфора Војска повукла са Кошара.

Тибор Церне, чије су посљедње ријечи биле "за ову земљу вриједи умријети", током битке на Кошарама својевољно је напустио заклон с намјером да помогне да се открије положај снајперисте који је данима односио животе многих његових сабораца.

Убрзо пошто је изашао на отворен простор, он је погођен у груди, те, иако тешко рањен, успио је да се одржи на ногама до сљедећег хица, који га је погодио у врат.

Захваљујући његовој жртви снајпериста Војске Југославије открио је положај непријатељског снајперисте, те га је елиминисао.

Одликован је Орденом за заслуге у областима одбране и безбједности првог степена.