latinica  ћирилица
19/06/2018 |  09:56 ⇒ 09:57 | Аутор: СРНА

Петронијевић: Западни Балкан може бити веома експлозиван

Извршни директор Групе 484 Владимир Петронијевић изјавио је да западни Балкан може бити веома експлозиван у контексту динамике кретања миграната.
Мигранти у БиХ - Фото: РТРС
Мигранти у БиХФото: РТРС

"Посљедњих мјесеци велике проблеме у вези са мигрантима имају БиХ и Хрватска која им не дозвољава улазак, а јуче је интервенисала и полиција. Бићемо свједоци таквих догађаја и убудуће, јер је динамика на балканској рути интензивна", рекао је Петронијевић и додао да ће питање миграната много зависити од односа Турске и ЕУ, преносе београдски медији.

На упозорење Црвеног крста да се повећава број миграната на балканској рути, и да их је ове године прошло 5.500, Петронијевић каже да се ти подаци односе на мигранте који су идентификовани, али да се мигранти ослањају и на кријумчаре људи.

Када је ријеч о самој Србији, Петронијевић сматра да се Србија неће суочити са приливом миграната какав је био 2015. године.

Поводом опомене ЕУ упућене Србији због укидања виза појединим земљама, прије свега Ирану, Петронијевић сматра да се мора постићи избалансирани приступ.

"Визни режим је дио спољне политике коју држава може да води самостално", рекао је Петронијевић.