X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
19/06/2018 |  17:21 | Извор: СРНА

Гранични појас на истоку БиХ од сутра надзиру и полиције Српске и Брчко дистрикта

Гранична полиција БиХ најавила је да ће од сутра гранични појас на истоку БиХ, под надлежношћу и у сарадњи са припадницима ове агенције, надзирати и припадници МУП-а Републике Српске и Полиције Брчко дистрикта.
Мигранти - Фото: REUTERS
МигрантиФото: REUTERS

На састанку у Сарајеву са руководиоцима основних и јединица Граничне полиције под чијом надлежношћу су подручја са највећим притиском миграната из правца Србије и Црне Горе закључено је да је највећи проценат миграната одвраћен или откривен на источном дијелу границе, због чега су припадницима Граничне полиције придружени полицијски службеници Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ.

На састанку, организованом ради договарања нових модалитета спречавања илегалних улазака, разговарано је о константном приливу миграната на подручјима у надлежности теренских канцеларија Граничне полиције "Исток" са сједиштем у Вишеграду, "Сјевероисток" са сједиштем у Бијељини и "Југ" са сједиштем у Чапљини, што изискује још ефикасније појачане мјере, које се на граници реализују од октобра прошле године.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је да инсистира на бољој организацији и координацији на терену, посебно са колегама из локалних полицијских управа и станица, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Он је истакао да захтијева већу флексибилност тимова на терену, због чињенице да мигранти у све краћем временском периоду проналазе нове правце кретања: шумске и тешко проходне путеве, брдовита подручја, па чак и ријеку.

Галић је нагласио да од главних инспектора и начелника теренских канцеларија очекује потпуну одговорност за стање илегалних миграција на подручју под надлежношћу њихове организационе јединице и максималан ангажман ради спречавања ове појаве.

Он је истакао да је свјестан да је деветомјесечно предузимање појачаних мјера, уз знатан кадровски мањак, готово исцрпило људске и материјално-техничке капацитете ове полицијске агенције, али да се ситуација с повећаним бројем миграната не смирује, због чега се наставља максимално коришћење свих расположивих ресурса.

Наводи се да, у складу са закључцима Савјета министара и Оперативног штаба за питање миграција у БиХ, то подразумијева да ће полицијски службеници Граничне полиције БиХ предузети све неопходне законске мјере с циљем спречавања уласка миграната из правца Србије и Црне Горе у БиХ.

На састанку су били и замјеник директора Фахрудин Халач и помоћник директора за организацију и операције Слободан Крстић.