latinica  ћирилица
20/06/2018 |  14:59 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Ћулум: Помоћ Граничној полицији пружаће 60 полицајаца Српске

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум изјавио је да је ангажовано 60 полицајаца Српске који ће пружати помоћ Граничној полицији БиХ с циљем да се на граничном појасу на истоку БиХ спријечи илегалан прелазак границе и улазак миграната у Републику Српску и БиХ.

Ћулум је нагласио да је 60 полицијских службеника за сада довољно, али да ће Полиција Српске, ако се укаже потреба, појачати број полицајаца који ће помагати Граничној полицији БиХ.

"Полиција Српске, односно наше полицијске управе од фебруара пружају помоћ Граничној полицији кроз редован рад и патролирање на терену. Ми смо у овој години лишили слободе више од 850 миграната", рекао је Ћулум новинарима у Бањалуци.

Он је додао да у 90 одсто случајева откривени мигранти немају идентификационе документе, те да их Полиција Српске након лишавања слободе предаје Граничној полицији БиХ или Служби за послове са странцима на даље поступање.

"Према подацима Службе за послове са странцима и Граничне полиције до сада је у БиХ ушло више од 6.000 миграната. Најновији подаци из Унско-санског кантона говоре да се на том подручју тренутно налази око 3.000 миграната", истакао је Ћулум.

Он је подсјетио да су полицијски службеници Српске упућени на гранични појас на истоку БиХ у складу са одлуком Владе Српске да Министарство унутрашњих послова у складу са својим капацитетима помогне Граничној полицији у очувању границе БиХ.

Гранична полиција БиХ најавила је да ће од данас гранични појас на истоку БиХ, под надлежношћу и у сарадњи са припадницима ове агенције, надзирати и припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Полиције Брчко дистрикта.

Закључено је да је највећи проценат миграната одвраћен или откривен на источном дијелу границе, због чега су припадницима Граничне полиције придружени полицијски службеници Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ.