latinica  ћирилица
21/06/2018 |  19:11 ⇒ 22/06/2018 | 09:54 | Аутор: РТРС

Министар безбједности и његов замјеник немају исте податке колико је миграната у БиХ?

Током ноћи и јутра, у БиХ је ушло више од 100 миграната. У Сарајеву је засједао Оперативни штаб за питања миграција. Уз нове статистичке податаке, министар безбједности Драган Мектић кривицу за есклаирање кризе у БиХ преусмјеравао је на све, од Европске уније, до бх. парламентараца.

Незаконити мигранти кроз пропусне бх. границе поново су пронашли нову, за безбједносне агенције, непознату руту. И стигли чак до Тузле – њих 121.

Тврде да су углавном из Пакистана! Каква им је судбина, за сада је непознато! Мигранти су свјесно "пуштени" у БиХ и Република Српска неће дозволити њихово стационирање на својој територији, поручио је предсједник  Српске Милорад Додик.

"То што раде у Сарајеву је џаба. Овдје ми одлучујемо. Нека они приме те мигранте које су сасвим свјесно пустили. То је политика која је скројена на другим мјестима. Дио политичке елите и међународна заједница сматра да то треба да се уради и зато је и урађено", каже Додик. 

А у Сарајеву само нижу статистичке податке. И то несинхронизовано. Мектић је избројао 6.982 регистрована мигранта, која су незаконито прешла пропусну бх. границу. Је ли рачунао и јутрошње придошлице из Пакистана, није појаснио. Већина их је каже БиХ већ напустила. Око 30 одсто их је још у БиХ. Углавном у Унско-санском кантону.

"По некој нашој процјени од 1.600 до 1.800", каже Мектић.

Процјене Мектићевог замјеника Мије Крешића, дијаметрално супротне.

"Око 3.500. Тако су ме информисали у Унско-санској жупанији, присутно и мораћемо подузети одређене кораке. Мислим да смо до сада јако инертни у том смјеру", истиче Крешић.

Открива Крешић и да се у БиХ рапидно крше закони – о контроли државне границе, о странцима, о азилу.... Мектић пак све безбједносне ризике пребацује у надлежност локалне полиције. Само када му то за "причу" затреба попут случаја "Салаковац" - сам себе демантује, тврдећи како су миграције надлежност бх. служби и институција.

Управо да се у складу са том надлежношћу понашају бх. безбједњаци и министар Мектић, позвао је данас посланик Српске Дарко Бањац.

Мигранти су тврди пронашли и нову излазну руту преко Козарске Дубице и Градишке. Група од њих 20-ак покушала је преко обронака Козаре и даље преко ријеке Саве да се домогну границе са Хрватском.

"Као народни посланик тражићу од МУП-а да изађу на границе Републике Српске и у нашем подручју да заштите имовину, грађане, а самим тим и Српску", казао је Бањац.

Сугерише Бањац Мектићу и да говорницу замијени координаторском палицом за безбједњаке. Али Мектићу говорница и данас милија. Дијелио је лекције кантоналним и ентитетским полицајцима, критиковао тужиоце, посланике... И мада су њега јуче у парламентарним клупама критиковали сви осим страначких колега и СДА-оваца, Мектић се данас обрушио само на посланике СНСД-а.

Засметало му што је Лазар Продановић исказао бојазан због недавног убиства мигранта, или што је Никола Шпирић тврдио како су посланичка примања висока.

Од пробосанског министра безбједности, којег "красе одлике политичког аутизма" и који у ескалацији мигрантске кризе, нити зна шта ради, нити шта говори, одговорност се не може очекивати, одговара Мектићу Сташа Кошарац.

"Министар Мектић имплементира оне политике које би очигледно у БиХ дочекали мигранте објеручке, које би вољеле да мигранте распоређују од џамије до џамије и то потврђује да је он навођени министар", рекао је Сташа Кошарац, посланик СНСД-а у ПДПС БиХ..

И док страх и негодовање изражавају чак и они који су придошлицама "с прољећа" по Сарајеву дијелили храну и с њима се сликали, први бх. безбједњак, планира ново путовање у Сједињене државе. Редовног седмичног састанка оперативног штаба за миграције за седам дана можда ће бити, а можда и неће. Али порозне бх. границе и нагомилани мигрантски проблеми остају константа.