X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
23/06/2018 |  12:10 ⇒ 19:44 | Извор: СРНА

Додик: Политичко Сарајево ради на "увлачењу" миграната у БиХ пред изборе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да политичко Сарајево заједно са обавјештајном службом, коју води СДА, ради на томе да се у БиХ прије избора "увуче" око 150.000 миграната и да им се регулише азилантски статус како би касније могли да добију држављанство.

Додик је поручио да Српска не жели да на њеној територији буду задржани и стационирани мигранти и да одбацује било какав план из Сарајева, као што је то Влада Републике Српске и раније закључила.

Видео можете погледати и на РТРС Јутјуб каналу:

"Они не могу да се баве тиме, поготово без консултација са Републиком Српском. Одбацујемо свако лоцирање мјеста као што су Бањалука, Требиње, Приједор, Градишка. Све је то предвиђено да се овдје стационира по двије-три хиљаде миграната. То значи озбиљан притисак на наш начин живота у Републици Српској. Ми то одбацујемо", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са премијером Српске Жељком Цвијановић и министрима финансија Зораном Тегелтијом и рада и борачко-инвалидске заштите Миленком Савановићем.

Додик је истакао да се јавност доводи у залуду о броју миграната у БиХ, јер их је овдје пет пута више него што је регистровано.

"Људи прелазе на мјестима гдје нема граничних прелаза, нико их не евидентира. Видјели смо како то функционише. Заједничке институције су готово у расулу", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска не прихвата европске иницијативе да проблем миграната и њиховог стационирања буде ријешен у земљама које су у додиру са земљама ЕУ.

"Ми то нећемо. Република Српска не може спријечити да то раде у Федерацији БиХ", поручио је Додик.

Он је оцијенио да представници Српске из Сарајева покушавају да сломе Републику Српску, а не да раде у њеном интересу, те да је питање миграната најбољи доказ тога.