latinica  ћирилица
29/06/2018 |  12:25 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Шпирић: БиХ пријете велики социјални, хуманитарни и безбједносни ломови

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић изјавио је да најновији извјештај америчког Стејт департмента говори да је БиХ пала на само дно гдје се налази Авганистан, Буркина Фасо и Обала Слоноваче када је ријеч о борби против трговине људима, док је само 2011. године била у друштву са Белгијом, Аустријом или Француском.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Ако се овоме додају компликације везане за мигрантску кризу на коју власти БиХ не нуде никакав одговор, док ЕУ спашава себе, онда се, истакао је Шпирић, са сигурношћу може тврдити да БиХ, нажалост, улази у фазу великих социјалних хуманитарних и безбједносних ломова.

"Умјесто да Министарство безбједности у Савјету министара реално сагледа опасност које ови процеси имају на БиХ, министар Драган Мектић види опасност у удружењима попут Ноћних вукова, Србске части или пак познатих и признатих српских аналитичара, па се мало слика с њима, мало их прогони", рекао је он.

Шпирић упозорава да Мектићу већ четири године не пада на памет да се позабави послом из свог ресора који је срозао на најниже гране од његовог постојања, на шта указује поменути извјештај.

Медији наводе да је БиХ изразито лоше оцијењена у најновијем извјештају Стејт департмента о сузбијању шверцом људи у свијету.

У Извјештају о трговини људима у дијелу који се односи на БиХ наводи се да је ситуација гора него што је раније била, те је БиХ оцјена пала на близу три.

На листи ТИЕР 2 је Авганистан, Буркина Фасо, Обала Слоноваче, али и Хрватска и Албанија.

Став Стејт департмента је да БиХ у цјелости не испуњава ни минимум стандарда у елиминацији трафикинга.