latinica  ћирилица
02/07/2018 |  12:19 ⇒ 03/07/2018 | 08:52 | Аутор: РТРС

НСРС - Окончана расправа о Извјештају Анкетног одбора (ВИДЕО)

На сједници Народне скупштине Републике Српске завршена је расправа о Извјештају Анкетног одбора.
НСРС сједница - Фото: РТРС
НСРС сједницаФото: РТРС

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је рад Анкетног одбора отишао у смјеру који није примјерен ни том одбору нити Народној скупштини, да је злоупотребљен, а да су закључци политички.

Он је навео да је у Анкетни одбор, на инсистирање Бранислава Бореновића, доведен човјека који не није могао да ради у том одбору, јер је суспендован из МУП-а због здравствених проблема, против којег је подигнута и потврђена оптужница за тешко кривично дјело - покушај убиства Далибора Иванића начелника Полицијске управе Приједор.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић прочитала је приједлоге закључака владајуће већине у којима се наводи да парламент Српске не прихвата извјештај Анкетног одбора с циљем сагладавања релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића.

Стевановићева је истакла да би, прихватањем извјештаја, Народна скупштина изашла из оквира надлежности утврђених Уставом Републике Српске.

"У приједлогу закључака се наглашава да Народна скупштина Републике Српске констатује да извјештај не садржи елементе наведене у одлуци о образовању Анкетног одбора којом је обавезан да затражи од свих релевантних институција извјештаје, неопходне податке, обавјештења, као и да прибави потребне изјаве појединаца ради креирања што потпунијег извјештаја", навела је Стевановићева.

Она каже да Анкетни одбор предложеним закључцима излази из надлежности, чиме угрожава независност и самосталност правосудних органа у односу на законодавну и извршну власт у Српској.

"У приједлогу закључака се тражи да Народна скупштина укаже да Анкетни одбор према скупштинском Пословнику о раду и одлуци о образовању одбора не може вршити истражне или друге судске радње, не може да квалификује постојање сумње или било коју другу квалификацију", рекла је Стевановићева.

Анкетни одбор је поступањем прекршио Устав Републике Српске, нарушио владавину права, што је супротно европским стандардима, а нарушио је и начело подјеле власти на законодавну, извршну и судску.

"У приједлозима закључака наводи се да Народна скупштина Републике Српске очекује од Тужилаштва Српске и осталих органа да, у складу са законом и овлашћењима, квалификује случај Давида Драгичевића и у складу с тим поступи сходно одредбама Закона о кривичном поступку, што ће обавезати све институције у даљем поступању", рекла је Стевановићева.

У предложеним закључцима се наводи да Народна скупштина Републике Српске сматра да су тужиоци у овом случају учинили бројне пропусте и захтијева од Високог судског и тужилачког савјета БиХ да, због евентуалног одуговлачења поступка, размотри покретање одговарајућих дисциплинских поступака ради утврђивања одговорности поступајућих тужилаца.

Стевановићева је рекла да је предложено да Народна скупштина констатује да је, у складу са скупштинским Пословником о раду, разматрањем извјештаја Анкетног одбора престао његов рад.

Потпредсједник НСРС Ненад Стевандић рекао је да је од почетка парламентарних расправа о страдању Давида Драгичевића било јасно да ће свако ко није сагласан са наметнутом конструкцијом бити прозиван као непријатељ, саучесник и оптужен да је учествовао у овом трагичном догађају.

"Ако постоји злочин, нека се то утврди, а не да то буде повод за таргетирање људи и политичке обрачуне", казао је Стевандић, те додао да се Анкетни одбор образује од народних посланика и да у његовом саставу не може бити нико кога није изгласао парламент.

"У овом одбору била је личност Борислав Радовановић, која води дугогодишњи приватни рат са министрим унутрашњих послова Драганом Лукачем", рекао је Стевандић и додао да та особа оптужена за покушај убиства.

Он каже да је грешка што је Анкетни одбор, формиран одлуком Народне скупштине с циљем сагледавања свих релевантних чињеница везаних за случај страдања Давида Драгичевића, такву особу ставио да испитује тужиоца, министра и буде у предмету.

Стевандић каже да у овом случају ништа неће бити сакриврено, али да Народна скупштина није и не може бити та која квалификује кривична дјела.

Посланик НДП-а Драган Чавић тврди да је Окружно тужилаштво у Бањалуци донијело наребу о спроводјењу истраге против НН лица због убиства Давида Драгичевића.

"Ова наредба је донесена 29. јуна и имам поуздане информације. Ово би требало да промијени досадашњу диксусију у Народној скупштини о овом случају", рекао је Чавић у Хародној скупштини Репбулике Српске.

Посланик Српске радикалне странке Миланко Михајилица истиче да се читаво вријеме жели дискредитовати Давид Драгичевић и истакао да се институцијама мора омогућити да раде.

"Институције Републике Српске су заробљене од владајуће већине и зато не могу да раде. Неопходно је омогућити институцијама да раде, а међу њима и Министарству унутрашњих послова Републике Српске", каже Михајилица.

Посланик Слободног демократског српског клуба Дарко Бањац рекао је да НСРС не може да правно квалификује случај страдања Давида Драгичевића и оцијенио да су поједини закључци Анкетног одбора политички.

Он је током скупштинске расправе предложио корекцију једног од закључака Анкетног одбора, и то тако да буде наведено да Одбор очекује од Тужилаштва да у што краћем року квалификује случај и поступи у складу са Законом о кривичном поступку, што ће обавезати све институције у даљем поступању.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић позвао је Окружно тужилаштво у Бањалуци да коначно каже о чему се ради у случају страдања Давида Драгичевића.

"Након моје данашње реплике у Народној скупштини да би надлежно тужилаштво требало да коначно каже о чему се ради у случају страдања Давида Драгичевића у медијима сам видио текстове да утичем на одлуке тужилаштва, што апсолутно није тачно", рекао је Вишковић у Народној скупштини.

Он је истакао да би након више од 90 дана надлежно тужилаштво морало да квалификује наведено дјело.

"Да ли постоји моја спрега са надлежним тужилаштвом ако тражим да дају квалификацију страдња Давида Драгичевића. Ако не смију, нека поднесу оставке", каже Вишковић.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић тврди да власт у Српској "штити људе у тужилаштвима", односно у случају страдања Давида Драгичевића.

Бореновић, који је и предсједник Анкетног одбора, формираног с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића, још једном је позвао посланике да подрже извјештај овог тијела.

Посланик СДС-а Давор Шешић твди да нестају докази у случају Давида Драгичевића и да се ради тога оправдано сумња да се нешто жели заташкати.

Он је упитао зашто до сада нико није одговорио на питање - због чега су на конференцију за новинаре 26. марта изашли високи функционери Министарства унутрашњих послова Републике Српске?

"Много је питања, а одговора нема. Нешто је у овом случају и некоме спорно. Никога не желим да оптужујем, али ћу у сваком случају гласати за закључке Анкетног одбора који је добро урадио посао", рекао је Шешић.

Посланик СНСД-а Драго Калабић рекао је да није подржао извјештај Анкетног одбора с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића, који је презентовао предсједник тог скупштиног тијела Бранислав Бореновић.

Калабић је истакао да је, као члан Анкетног одбора, разочаран што се у парламенту Српске расправља о оваквим стварима.

"Очекивао сам да ће се Скупштина бавити модернизацијом законодавства и моћним стратегијама, а ово није посао Народне скупштине по Уставу и закону, уз пуно уважавање цјелине и тежине овог проблема", навео је Калабић.

Он је, током расправе у Народној скупштини Републике Српске о извјештају Анкетног одбора с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића, упитао да ли је овом расправом у парламенту направљен преседан.

Калабић је рекао да су у правосудне институције уложене стотине милиона, а да се дошло у ситуацију да се лаици у Анкетном одбору баве овим случајем.

Навео је да, с обзиром на масу дезинформација, нигдје није изјавио да Давид није убијен.

"То треба да каже надлежна институција, а то је Тужилаштво које ћути. Чудно да њих пуно не нападају, да моћне институције ћуте, да моћни финансијери не потежу питање гдје су уложили новац, него се то тражи од нас који то не можемо одлучити. Овдје је ствар од почетка накарадно постављена", оцијенио је Калабић.

Сматра да извјештај Анкетног одбора није тако бомбастичан као што изгледа по обиму страна у њему.

"Одбор је радио врло мало. Стално је била присутна нека журба у раду Анкетног одбора", навео је Калабић, додајући да никада није гласао да се прошири састав тог одбора, осим са члановима групе "Правда за Давида" Данијелом Ритешић Дошен и Милом Шарић.

Он је рекао да се никада није гласало да у раду учествују два представника поменуте групе, међу којима је Борислав Радовановић.

Калабић је рекао да је био за то да се продужи рад Анкетног одбора за 30 дана, а посебно да се саслушају два, како је рекао, ћутолога - предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија и главни републички тужилац Махмут Шврака.

"То су људи који су морали овдје дати праве одговоре. Зашто ова срамота звана тужилаштво функционише овако и зашто нас је нерадом и ћутањем довела да ми расправљамо о нечемо за шта нисмо надлежни, нити можемо доћи до рјешења. Ако ми имамо икакву шансу да дођемо до рјешења, гласаћу за закључке Анкетног одбора", рекао је Калабић.

Додао је да је требало саслушати и лица која у јавности тврде да имају доказе у вези са страдањем младића. "Тај мој захтјев је одбијен. Хтио сам да видимо имају ли доказе", рекао је Калабић.

Он је додао да парламент о овом питању треба да дође до заједничког става и да се случај доведе до краја, на шта право има и породица Драгичевић и грађани.

Калабић је упитао и зашто ћуте двије моћне амбасаде, додајући да је симптоматично што став о случају Драгичевић није имала амерички амбасадор.

"Имала је до сада став о свему", навео је Калабић.