latinica  ћирилица
03/07/2018 |  15:03 ⇒ 04/07/2018 | 08:50 | Аутор: РТРС

Цвијановић: ММФ ће дати зелено свјетло за наставак аранжмана

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да ће Међународни монетарни фонд, након анализе закона који имају за циљ побољшање примања у Српској, дати зелено свјетло за наставак аранжмана са БиХ.

- Колико имам информацију, они су забринути повећењем права која се односе на закон донесен у Федерацији БиХ, али је тамо остало и неколико питања из аранжмана која су у овом периоду требала бити ријешена, а нису, као што је закон о осигурању депозита - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, нема ништа спектакуларно што ММФ жели да анализира законе који имају за циљ побољшање примања у Републици Српској, као ни да неће бити неки велики проблем ако се транша не повуче.

- По овом основу Република Српска би у овом мјесецу требала повући 24 милиона КМ, а не представља велики проблем и ако не повучемо тај новац, иако сам сигурна да ће ММФ након што све изанализира дати зелено свјетло за наставак аранжмана - додала је Цвијановићева.

Она је навела да у ММФ-у знају од прошле године да Влада Српске ради на припреми рјешења којим би се кроз одређена растерећења привреде тај новац усмјерио радницима.

- Они ту могу анализирати шта то значи за буџет пошто ћемо ми по том основу изгубити неких 60 милиона КМ, али сам сигурна, с обзиром да и они прате и приливе и финансијску ситуацију, да ће схватити да та средства неће угрозити буџет који имамо - појаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да не очекује проблем у будућности.

Цвијановићева је рекла да ће у Народну скупштину Српске бити упућени приједлози закона који ће повећати плате, а који подразумијевају да се уводи још 300 КМ неопорезивог дијела, чиме ће се умјесто држави, плаћати директно радницима што треба да изанализира ММФ.