latinica  ћирилица
05/07/2018 |  10:09 | Аутор: СРНА

У Љубињу ускоро градња соларне електране

Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске расписало је јавни позив за додјелу концесије за изградњу соларне електране са фотонапонским ћелијама на подручју Љубиња, а вриједност ове инвестиције процијењена је на 150 милиона КМ, потврдио је данас Срни начелник општине Љубиње Дарко Крунић.
Љубиње - Фото: РТРС
ЉубињеФото: РТРС

Крунић је рекао да ће тендер трајати до 27. јула, када ће бити изабран најбољи понуђач који ће у потпуности финансирати овај пројекат, истичући да би радови требали почети већ у септембру ове године.

Начелник Љубиња додао је да ће електрана, која ће се градити на Љубињском брду, бити снаге 65 мегавата, односно да ће производити око 104 гигават-часа електричне енергије годишње, напомињући да ће то бити једина електрана на подручју БиХ толике инсталисане снаге.

"Већ имају три компаније из Аустије, Кине и Турске које су заинтересоване за овај велики пројекат", рекао је Крунић, те додао да је рок изградње електране двије године.

На површини од 80 хектара земљишта планирано је да буде постављено 260.000 соларних модула снаге 250 вати, те инвентари, мјерни уређаји и друга опрема.

Концесија ће бити додијељена на период од 50 година, а понуђачи су дужни да уз понуду доставе и студију оправданости концесије с елементима процјене заштите животне средине.

Право учешћа на јавном позиву имају домаћа и страна, правна и физичка лица или конзорцијуми који испуњавају услове из Закона о концесијама.

Иницијативу за додјелу концесије за изградњу соларне електране раније је покренула фирма "ИФС Солар" из Љубиња, која је у већинском власништву турске компаније "Капитал груп".

На подручју Љубиња у наредном периоду биће реализована још једна велика инвестиција која ће значајно олакшати посао пољопривредним произвођачима на подручју ове локалне заједнице.

Крунић је рекао да су званично почели радови на изградњи акумулације за вјештачко језеро за напајање горњег Љубињског поља, чија је вриједност 2.700.000 КМ.

Крунић је истакао да је 85 одсто средства из кредита Свјетске банке, те да је 15 одсто требало да буде учешће општине Љубиње, али је Министарство пољиопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске изашло у сусрет овој локалној заједници којој ће помоћи у финансирању.

"Потписали смо споразум са Министарством које ће учествовати у суфинансирању са 200.000 КМ колико ће издвојити и општина", навео је Крунић.

Он је нагласио да ће изградњом система за напајање Љубињског поља површине око 280 хектара, много олакшати пољопривредницима који ту имају своје засаде и који ће моћи да засаде и друге колуте за које су до сада били ускраћени, јер ће имати уредно и редовно напајање водом.