X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
05/07/2018 |  21:40 | Извор: СРНА

Затвор за покушај убиства посланика у Собрању

Основни суд у Скопљу изрекао је укупно 79 и по година затвора седморици оптужених за покушај убиства посланика Зијадина Селе, након упада у македонско Собрање 27. априла прошле године.
Протести у Скопљу - Фото: B92
Протести у СкопљуФото: B92

Најмања казна је 10, а највећа 13 и по година.

Казне од 13 година и шест мјесеци и 13 година затвора добили су Никола Војминоски и Александар Јаневски-Тошта.

Они су, према образложењу кривичног вијећа, извукли посланика Селу са мјеста гдје се је налази, као и друге посланике и омогућили другим оптуженима да туку оштећеног.

Тужилац је затражио да неправоснажно осуђенима буде продужена мјера притвора и кућног притвора до почетка издржавања затворских казни.

Суд је донио одлуку да петорици буде продужен притвор, а двојици кућни притвора. Оптужени имају право жалбе.

За покушај убиства Селе раније су осуђена још два лица на три, односно годину дана и два мјесеца, док је једна особа због недостатка доказа ослобођена.

Македонско тужилаштво крајем марта саопштило је да је због упада у Собрање, односно за кривично дјело терористичко угрожавање уставног поретка и безбједности, покренуло поступак против 28 лица.

Међу оптуженима је и бивши македонски министар унутрашњих послова и диреткор Бироа за јавну безбједност Митко Чавков, као и неколико посланика опозиционог ВМРО-ДПМНЕ.

Група грађана, незадовољна избором Талата Џаферија за предсједника парламента упала је 27. априла прошле године у Собрање и почела да туче посланике владајуће коалиције и новинаре.

Међу повријеђенима били су и садашњи премијер Зоран Заев и министарка одбране Радмила Шећеринска.

Тужилаштво је тада оцијенило да је упад у Собрање била организована и координисана акција чија је намјера, између осталог, била и ликвидација Заева.