latinica  ћирилица
06/07/2018 |  08:42 ⇒ 10:09 | Аутор: РТРС

Велико интересовање за најмлађи факултет у Републици Српској

Да Безбједносне науке интересују све више младих људи, потврђују резултати пријемног испита на Факултету безбједносних наука у Бањалуци, гдје је конкуренција била велика, а физичком спремношћу и знањем припаднице љепшег пола надјачале су мушку конкуренцију, пише Глас Српске.
Велико интересовање за најмлађи факултет у РС - Фото: Глас Српске
Велико интересовање за најмлађи факултет у РСФото: Глас Српске

У трку за индексе на овој високошколској установи кренуло је 145 кандидат, махом одликаша и врлодобрих ђака. Већ у првом уписном року сва мјеста за редовне студенте су попуњена. Они који нису успјели да се упишу у јунском року, на јесен чека седам слободних мјеста за ванредни студиј.

Прворангирана Марија Палија, из Костајнице, која је, од укупно 100 бодова на пријемном испиту, освојила 94,28, каже да јој је прво мјесто подстрек да буде одличан студент и узор будућим генерацијама.

Великом заинтересованошћу свршених средњошколаца за безбједносне науке задовољан је и декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић, који истиче да је међу 145 пријављених кандидата било 30 одликаша и 70 врлодобрих ђака.

"Расписали смо конкурс за 80 редовних и 20 ванредних студената. Пријемни испит није ни мало лак и прије свега подразумијева добру физичку спремност. Примјера ради, на тестирању дјевојке треба да за 12 минута устрче најмање 1.900 метара, а младићи 2.600 метара. Затим, кандидаткиње морају да ураде шест мушких склекова, а младићи треба да ураде седам. У 30 секунди дјевојке треба да ураде најмање 18 трбушњака, а младићи 20", рекао је Ћеранић за Глас Српске.