latinica  ћирилица
06/07/2018 |  10:55 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Пропала западна блокада - у Москви дипломатска променада

Пропали су покушаји Запада да блокира и изолује Русију, наводе свјетски медији и напомињу да сваки дан током свјетског првенства у фудбалу руски лидер Владимир Путин прима нове госте из иностранства.
Москва, Русија (Фото: Sputnik/Владимир Песня) -
Москва, Русија (Фото: Sputnik/Владимир Песня)

САД и Велика Британија нису бирале средства и методе како би компромитовале и ставиле Русију у изолацију, али Мундијал је натјерао чак и западне медије да признају да Путин "постиже дипломатске голове".

Си-Ен-Ен наводи да руски предсједник "игра на позицији државника" и да свјетски лидери долазе у Москву, што подиже углед Путину и ставља Русију у центар геополитичког дешавања, док руски лидер осваја важне дипломатске поене.

На првој утакмици Путин је у свечаној ложи угостио саудијског престолонасљедника Мохамеда бин Салмана и још десетак предсједника Заједнице независних држава, Латинске Америке и Африке.

Услиједила је посјета предсједника Јужне Кореје Мун Џае Ина и Португалије Марсела Ребела де Соузу, који су примљени у Кремљу прије него што су отишли у Сочи да гледају утакмице својих тимова, напомиње "Спутњик".

Долазили су и други лидери да бодре своје националне тимове, мада се нису састајали са руским предсједником: предсједник Швајцарске Ален Берсе, белгијски краљ Филип од Белгије, краљ Шпаније Фелипе Шести... Путин је телефоном позвао шпанског монарха послије утакмице и похвалио игру његовог тима.

На мечу Русије и Шпаније је био и катарски емир Тамим ибн Хамад ел Тани, чија земља не учествује на првенству, а са њим, као и са краљем Фелипеом, разговарао је руски премијер Дмитриј Медведев.

Тани би могао да дође поново у Москву, на церемонију затварања, и да се тада састане са Путином и са њим разговара о политичким темама, билатералној сарадњи, регионалним темама и односима са Саудијском Арабијом, са којом се Катар налази у стању хладног рата.

На финале Свјетског првенства, 15. јула, требало би да стигне израелски премијер Бењамин Нетањаху, а долазак је потврдио и палестински предсједник Махмуд Абас.

Најинтересантније ће бити ако дође до сусрета Абаса и Нетањахуа, који је планиран у Русији, наводе политички аналитичари.

Русија, користећи фудбал, може "да украде шоу" америчком предсједнику Доналду Трампу и доведе Абаса и Нетањахуа за преговарачки сто.

Ако Енглеска уђе у полуфинале, лако се може десити да и министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон, који је слао непријатељске поруке Москви, "осване" у Русији, наводе политички аналитичари.

Путин ће Свјетско првенство у фудбалу крунисати сусретом са Трампом 16. јула у Хелсинкију, дан након финала Мундијала.