latinica  ћирилица
06/07/2018 |  12:03 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Сарајево обезбјеђује џихадистима да буду "спавачи"

Сарајево је организовало привидну кризу у вези са мигрантима како би џихадисти "просто нестали" на унутрашњој "џамијској рути", притајили се у БиХ, те у будућности, као "пробуђени спавачи" представљали центар за организовање субверзивних и терористичких акција у Европи, сматра експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

"Иако су најугроженије државе у региону `Западног Балкана`, ипак крајња мета овог субверзивног напада је ЕУ, те неке западне земље, бивши партнери САД, који су својим односом према међународној трговини, Кини, Русији и Ирану озбиљно угрозили геополитичке интересе Американаца у Европи", наводи Галијашевић у ауторском тексту за београдски недјељник "Печат".

Он је оцијенио да је "БиХ тако још једном прихватила улогу `Тројанског коња` у рушењу мира и стабилности саме себе, али и цијелог европског континента својим најјачим оружјем: међународним тероризмом и мрежом коју гради и његује већ три деценије".

Галијашевић је навео да су савремене идеолошке представе о "руској пријетњи" и наводно активној улози српског народа у њој, постале за западне владе и медије згодан начин да се идентификују различите политике и групе као деструктивне, а да се истовремено "екстремистички режим у Сарајеву амнестира унапријед од фундаментализма и подршке терористичким групама".

Тако је, како је истакао, занемарена и специјална операција пребацивања војника "Ал Нусре", "Ал каиде" и "Исламске државе" из Турске према границама ЕУ, која је изведена уз буку привидних оптужби и прозивки због наводне неспремности за такозвани мигрантски талас.

"Важан аспект промјене вјерске и безбједносне ситуације у БиХ и Европи, загушен је самооптуживањем министра безбједности Драгана Мектића о наводним пропустима због којих организовани криминал спроводи операцију трговине људима великих размјера", навео је Галијашевић.

Он је појаснио да, на локалном плану, ова радикална исламистичка структура, војници без утврђеног идентитета, постају сложени механизам притиска на хришћанско друштво у цјелини.

Према његовим ријечима, насељавање Арапа по Сарајеву у вези је са организовањем вехабијских насеља /њих 64/, изградњом параџемата /22/, заташкавањем терористичких напада у Зворнику и Рајловцу, убиством полицајаца и војника, те контраобавјештајном помоћи џихадистима у одласку на ратишта и стварањем услова за некажњен повратак у БиХ.

"На крају су са турском владом договорили преусмјеравање мигрантског таласа у слијепу улицу тамног вилајета", навео је Галијашевић.

Галијашевић је упозорио да је мигрантски удар на БиХ најприје наставак притиска на Србе и Хрвате.

"Хиљаде њих долази у тренутку када Република Српска више нема војску која би бранила њене границе и нема своју обавјештајну службу, која би пратила, прикупила и анализирала важне информације везане за њену државну безбједност", навео је Галијашевић.

Он је додао је да је министар безбједности Драган Мектић, када су кренули мигранти у групама и таласима, "у маниру бахатог бирократе, илегалне мигранте послао Хрватима, да би у створеној конфузији прикрио младе Пакистанце и Арапе, безбједносно ризичне, подшишане и обријане борце поражених терористичких организација у бјекству и омогућио им попуњавање изгубљених потенцијала на Балкану".

Галијашевић тврди да о мигрантима и нису прикупљане информације, а да прича о кишом угроженим серверима са базом података о мигрантима, служи да се униште трагови организоване мигрантске завјере.

Он је навео да се 4.526 миграната изјаснило за подношење захтјева за азил.

"С обзиром на то да у пракси и закону постоји `исказивање намјере странца утврђеног идентитета` које важи само 15 дана, а да је ова врста намјере ништавна јер идентитет ових лица уопште није утврђен, то значи да је Служба за послове са странцима, по политичким налозима Бакира Изетбеговића и Драгана Мектића, потпуно незаконито и криминално, у азилантским центрима покушала да од илегалних миграната направи азиланте, тако што је свима подијелила формуларе и обрасце захтјева за азил", рекао је Галијашевић.