latinica  ћирилица
06/07/2018 |  12:04 | Аутор: СРНА

Дачић: Тренд повлачења признања биће настављен

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће тренд повлачења такозване независности Косова бити настављен, упркос томе што су државе које су то већ урадиле изложене великим притисцима.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Мислим да ће се овај тренд повлачења признања наставити зато што велики број земаља има свој интерес, а тај интерес је да заштите свој територијални интегритет", рекао је Дачић.

Он је навео и да је то основни разлог зашто многе земље преиспитују повлачење признања, додавши да многе државе и не знају да су признале такозвану независност Косова.

"У највећем броју тих земаља нико не зна како је то урађено, многе од њих сматрају да то није урађено легално", рекао је шеф српске дипломатије за Телевизију "Пинк".

Он је напоменуо и да се земљама које су повукле признање такозваног Косова пријети ускраћивањем економске помоћи и да ће неке западне земље прекинути везе са тим државама.

Дачић је подсјетио да је у односу на прије годину дана шест држава повукло признање независности самопроглашеног Косова.

Он је најавио да ће министри Владе Србије покушати да успоставе боље односе са тим државама јер су оне изложене притисцима.

Дачић је рекао и да Приштина интензивно лобира у многим државама да им буде омогућено чланство у различитим организацијама, попут Унеска, али и да шири дезинформације о чланству у Интерполу, "у којем су присутни само кроз Унмик, а не као држава".

Он је истакао да Београду на сљедећој конференцији Интерпола у Дубаију предстоји "тешка борба" јер, како је рекао, Приштина чак нуди да плати неким земљама дугове за чланство у међународним организацијама како би их подржали.