X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
06/07/2018 |  13:59 ⇒ 13:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Капетану Драгану казна смањена на 13,5 година

Врховни суд Хрватске је Драгану Васиљковићу, познатијем као капетан Драган, смањио казну због ратног злочина над хрватским војницима и цивилима са 15, на јединствену правоснажну казну од 13,5 година затвора.
Капетан Драган - пресуда (Фото: FAH) -
Капетан Драган - пресуда (Фото: FAH)

У правоснажној пресуди од 12. јуна, а која је данас објављена на интернет страници Врховног суда, наводи се да је дјелимично прихваћена Васиљковићева жалба, преноси Хина.

Како се наводи, за прве двије тачке оптужнице изречене су му казне од по седам година затвора, што је обједињено у јединствену казну од 13 година и шест мјесеци.

У осталим дијеловима, како се преноси, Врховни суд потврдио је првостепену пресуду коју је сплитски Жупанијски суд објавио 26. септембра прошле године.

Васиљковић је осуђен због ратног злочина у книнској тврђави и при нападу на Глину, док је због недостатка доказа на сплитском суду ослобођен оптужбе да је наредио убиство двојице непознатих заробљених хрватских војника у фебруару 1993. у Брушкој крај Бенковца.

Капетан Драган, који има и српско и аустралијско држављанство, ухапшен је пре 12 година у Аустралији гдје је живио под лажним именом и био тренер голфа, а Хрватској је изручен у мају 2015. године.