latinica  ћирилица
06/07/2018 |  16:31 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Бијељина: Мјештани МЗ Ковиљуша незадовољни цијеном канализације

Незадовољни мјештани бијељинског насеља Ковиљуша, који су властитим средствима изградили канализацију, упутили су петицију градском Водоводу и канализацији и Скупштини града. Траже да им се врати првобитна цијена канализације, која је била смањена за 50 одсто ,а посљедња два мјесеца увећана за 30 процената.

У предузећу ''Водовод и канализација'' одговарају да је одлука о цијени донесена на основу мишљења савјета ове мјесне заједнице и да ће разматрати њихов захтјев.

У насељу Ковиљуше које је 2002. године "никло" на ледини, око 300 домаћинстава финансирало је изградњу канализационе мреже. Плаћали су 50 одсто цијене канализације која је, тврде, повећана за 30 досто, без њиховог знања и сагласности.

Петицију са захтјевом да се барем врати првобитна цијена, потписало је 259 домаћинстава.

Мјештани су затражили и помоћ одборника у Скупштини града Бијељина.

Подржали су их одборници СНСД-а ,који тврде да Водовод покушава да губитке у пословању надокнади увођењем нових намета грађанима.

"Значајан дио новца потрошили су пријемом нових радника, неселективним трошењем средстава и не могу се надокнадити тиме што ће се намети повећавати", каже Недељко Ћорић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бијељина.

У "Водоводу и канализација" тврде да је одлука о цијени донесена на основу сагласности Савјета мјесне заједнице, али покушаће да ријеше проблеме.

"Надзорни одбор који ће да донесе одлуку, претпостављам наш ће бити приједлог до краја године да видимо да остане та цијена од 50 одсто", истиче Предраг Перковић, директор АД "Водовод и канализација" Бијељина.

У Мјесној заједници тврде да је Водовод без њиховог знања цијену вратио на пуни износ, а онда затражио хитан састанак и сагласност о смањењу.

"Још једна манилупалицја која је изведена, практично замислите, да су јуче подигли за сто одсто, а данас сазвали савјет мјесне заједнице да се смањи 20 одсто", наводи Горан Лазаревић,  предсједник МЗ "Вељко Лукић".

Мјештани Ковиљуша који су прошле године прикључени на јавни систем, истичу да петиција нема политичку позадину, јер је потписало 95 одсто домаћинстава.

У Бијељини је, кажу, цијена воде и канализације и по неколико пута већа у односу на друге градове, па су посљедњи рачуни изазвали додатни револт и огорчење.