latinica  ћирилица
07/07/2018 |  09:01 ⇒ 10:13 | Аутор: СРНА

Скелани- Почињу "Петровдански дани"

Служењем Свете литургије у Сребреници поводом обиљежавања Ивањдана и турниром у малом фудбалу у Божићима, код Скелана данас ће почети петодневна традиционална, меморијална и културно-спортска манифестација "Петровдански дани".
Сребреница - Петровдански дани - Фото: СРНА
Сребреница - Петровдански даниФото: СРНА

Манифестација ће бити званично отворена сутра у 20.00 часова у Културном центру, гдје ће бити приказан документарни филм "Злочин без казне" о српским страдањим око Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године.

За данас је најављена трибина на којој ће говорити пуковник Славиша Голубовић, као и промоција књиге "Република Српска у Одбрамбено-отаџбинском рату", а предвиђен је и турнир у баскету.

У оквиру овог петодневног програма биће представљено више књига, свједочења и документарних филмова о српском страдању у 20. вијеку, а биће организовано и више спортских такмичења, те традиционална акција добровољног даривања крви.

Као и сваке године представници Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице посјетиће више породица погинулих српских бораца, неколико ратних војних инвалида и болесних демобилисаних бораца и уручити им одређену помоћ.

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је да се предстојећих дана одржавају годишњице бошњачког и српског страдања у овом мјесту и позвао становнике на достојанство, како би све протекло како и доликује комеморацијама, мирно уз поштовање свих жртава.

"Петровдански дани" организују се у знак сјећања на 69 српских жртава убијених на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице, као и на све српске жртве у посљедњем рату.

Манифестација ће бити завршена на Петровдан, 12. јула, када ће након Свете литургије у сребреничкој цркви Покрова Пресвете Богородице бити организоване посјете српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи, Сасама и на Залазју, гдје ће бити служен парастос и прислужене свијеће за покој душа убијених српских цивила и војника.

На Петровдан те године бројне муслиманске снаге из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убиле 69 српских цивила и војника, а заробиле 22. Међу заробљенима било је седам живих који су накнадно уморени, након мучења и тортуре у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а посмртни остаци осталих случајно су откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Они су након годину дана идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.