latinica  ћирилица
07/07/2018 |  11:29 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Братунац- Помен за 3.500 српских жртава средњег Подриња (ВИДЕО, ФОТО)

Одавању почасти српским жртвама средњег Подриња присуствовали су предсједник Српске Милорад Додик, премијерка Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, делегација Народне скупштине, министар одбране Србије Александар Вулин као изасланик предсједника Србије Александра Вучић. амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, делегација српских представника у заједничким институцијама БиХ, предсједник БОРС-а Миломир Савчић и бројне друге делегације.
Братунац - помен - Фото: РТРС
Братунац - поменФото: РТРС

 

Након парастоса, званичници и бројне делегације положили су вијенце код централног Спомен-крста на братуначком гробљу и одали почаст настрадалим Србима у Средњем Подрињу. Вијенце су положили предсједник Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије Александар Вулин, делегација Владе Српске са премијерком Жељком Цвијановић на челу и делегација Народне скупштине Српске.

Цвијеће су положили и руски амбасадор Петар Иванцов, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, делегација Срба у институцијама на нивоу БиХ, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска пука/ Оружаних снага БиХ, делегације удружења - борачке организације, породица несталих, заробљених и погинулих, ветерана, логораша Републике Српске, те делегације општина из регије Бирач и борачких организација из ове регије.

Прије полагања цвијећа служен је парастос за 3.267 српских цивила и бораца из Средњег Подриња који су погинули у посљедњем рату у БиХ.

Након одавања почасти страдалима и парастоса на братуначком гробљу, програм обиљежавања српског страдања наставља се обраћањем значиника у братуначком Дому културе, а потом приказивањем документарног филма "Сузе анђела", који говори о убиству 12-годишњег српског дјечака Слободана Стојановића из Каменице код Зворника, кога је 1992. године на свиреп начин убила Елфета Весели, којој се суди у Суду БиХ.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Од 22 нестала српска цивила и војника 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и након годину су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

На Петровдан 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, по којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли јер, осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори какав су план имали.

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.