latinica  ћирилица
07/07/2018 |  14:12 | Аутор: СРНА

Вулин: Нико из међународне заједнице не нуди ни саучешће, ако већ неће правду

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да Срби и данас сами обиљежавају годишњицу масакра у средњем Подрињу, а да нико из међународне заједнице није хтио да дође у Братунац да сагне главу пред невиним жртвама.
Братунац: Александар Вулин - Фото: РТРС
Братунац: Александар ВулинФото: РТРС

"Још једном нико није хтио да нам понуди саучешће, ако већ неће да нам понуди правду. Ослобађање Насера Орића, Атифа Дудаковића, ослобађање свих оних доказаних крволока, нажалост, страшна је порука да је правда далеко од Срба", рекао је Вулин у Братунцу, гдје је данас одржан помен за више од 3.500 Срба из средње Подриња убијених у протеклом рату.

Вулин је поручио да Република Српска није сама, те да неће бити сама све док Србију води Александар Вучић.

"Биће брањена, чувана, штићена, о њој ће се водити рачуна", рекао је Вулин, који је у Братунцу био као изасланик предсједника Србије Александар Вучић.

Вулин је истакао да сваког јула од Срба праве народ који стално мора да се извињава, те је затражио да се не допусти да сваког јула од српског народа праве народ геноцида.

"Сваког јула покушавају да нас натјерају да прихватимо кривицу, да прихватимо свако зло, које су чинили као оправдану и праведну казну овом народу, ваљда само зато што је ту постојао", рекао је Вулин.

Вулин је од српског народа затражио да не заборави и да се сјећа своје боли, јер "зато што је заборавио Брод на Дрини дочекао је Братунац, зато што је заборавио Јасеновац, дочекала га је `Олуја`, зато што је заборавио ужасе балиста, дочекала га је 1998. и злочини ОВК".

"Зато што смо заборавили, злочини су се понављали и злочини су, нажалост, били без казне, као што су и данас", истакао је Вулин.

Он је навео да је Република Српска настала да се јасеновачки геноцид не би поновио, као и да се не понови братуначки ужас. "Срби су је створили, најбољи међу нама. Срби могу да је униште, најгори међу нама", рекао је Вулин и поручио окупљенима у Братунцу да чувају Републику Српску.

Вулин је напоменуо да ни послије три године није познато ко је покушао да убије предсједника Србије Александра Вучића у Поточарима, а са њиме и мир, стабилност и разумијевање на овим просторима.

"Док се то не ријеши, имаћемо још много разлога да тражимо објашњење", рекао је Вулин, те упитао како је могуће да пред камерама цијелог свијета није забиљежен нико ко би заслужио да одговара за покушај убиства једног државника, који је дошао да се поклони туђим жртвама.