latinica  ћирилица
07/07/2018 |  17:19 | Аутор: СРНА

Неуспјешни разговори Помпеа у Пјонгјангу

Разговори са америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Пјонгјангу били су "веома узнемиравајући", а делегација САД је инсистирала на једностраној, потпуној и неповратној денуклеаризацији, саопштено је из сјевернокорејског Министарства спољних послова.
Мајк Помпео (Фото: inverse.com) -
Мајк Помпео (Фото: inverse.com)

"Очекивали смо да ће америчка страна изнијети конструктивну идеју и да ћемо нешто добити заузврат, али кроз разговоре на високом нивоу повјерење између Пјонгјанга и САД суочава се са опасном ситуацијом у којој би наша одлучност за денуклеаризацијом, која је била чврста, могла бити неуспјешна", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је најбржи начин да се постигне денуклеаризација Корејског полуострва фазни пристип током којег би обје стране истовремено предузимале кораке.

Помпео је по одласку из Пјонгјанга истакао да је постигнут напредак у скоро свим кључним питањима, укључујући одређивање временског оквира за денуклеаризацију, али да је непоходан додатни рад.

Амерички државни секретар је у протеклих дан и по водио разговоре у Пјонгјангу, настојећи да изради детаље начина о прекиду нуклеарног програма Сјеверне Кореје, попут временског оквира за денуклеаризацију.