latinica  ћирилица
08/07/2018 |  08:18 ⇒ 22:12 | Аутор: РТРС

Манифестација "Петровдански дани- Сребреница 2018"

Традиционална меморијална духовна, културно-спортска и хуманитарна манифестација "Петровдански дани- Сребреница 2018" вечерас је званично отворена у Културном центру у Сребреници.
Сребреница (Фото: turizamrs.org) -
Сребреница (Фото: turizamrs.org)

Турниром у малом фудбалу код цркве у Топлици, у славу свештеномученика Бобана Лазаревића страдалог 5. јула 1992. године у сребреничком селу Крњићи, данас су настављени "Петровдански дани", који се традиционално одржавају у Сребреници.

У оквиру овог програма представљен је и пројекат "Душу нису узели" Мире Лолић Мочевић, те књига "Затирање Срба у 20. вијеку" доктора историјских наука Драге Мастиловића.

Мочевићева је рекла да је пројекат "Душу нису узели", који се састоји од књиге и документарног филма, урађен уз стручну помоћ професора Мастиловића. Према њеним ријечима, 59 свједока из српских породица које су доживјеле страдања у три рата у прошлом вијеку говорило је о тим страдањима широм БиХ.

Осим страдња у Херцеговини и на Дрини, мање познато масовно српско страдање на подручју Бихаћа и у још неким крајевима у вријеме фашистичке НДХ у Другом свјетском рату.

Говорећи и књизи "Затирање Срба у 20. вијеку", Мастиловић је рекао да је то научна синтеза дуготрајног процеса затирања православља западно од Дрине започетог у 19. вијеку. Навео је да је у великој мјери користио страна документа о усташким злочинима и да су се и монструозности тих злочина ужасавали италијански и њемачки војници.

"НДХ је измијенила демографску слику БиХ на штету Срба што се не смије забораваљати. Морамо о томе говорити, цијенити жртве, зауставити егзодус младих и повећати наталитет код српског народа западно од Дрине да не би дошло до потпуног затирања Срба, а једина гаранција опстанку је Република Српска", поручио је Мастиловић.

"Петровдански дани" организују се у знак сјећања на 69 српских жртава убијених на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице, као и на све српске жртве у посљедњем рату. На тај дан, бројне муслиманске снаге из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне, убиле 69 српских цивила и војника, а заробиле 22.

Међу заробљенима седморо их је касније убијено у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника, десет их још није пронађено, а посмртни остаци осталих случајно су откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, током тражења страдалих Бошњака.