latinica  ћирилица
08/07/2018 |  15:53 | Аутор: СРНА

Нови план за Брегзит је корак ка мање проблематичном изласку

Нови план Велике Британије за Брегзит представља значајан корак према мање проблематичном изласку из ЕУ, мада то у потпуности неће прихватити све чланице блока, рекао је данас ирски министар спољних послова Сајмон Ковини.

Британски премијер Тереза Меј постигла је крајем седмице договор о њеном плану за излазак из ЕУ, чиме су превазиђене несугласице међу министрима у вези са Брегзитом.

"Први пут видимо веома директан текст у којем се указује на много блажи Брегзит него што је о томе раније говоорено и то мора бити поздрављено. Не мислим да ће то ЕУ у потпуности прихватити, али се надам да то може бити основа за озбиљне преговоре", нагласио је Ковини.

Он је увјерен да ће у ЕУ бити и забринутости што Велика Британија врши одабир елемената јединственог тржишта у којем жели да буде дио.

"ЕУ је одувијек говорила да када Британија ублажи своја ограничења да ће са њихове стране бити великодушности и флексибилности, али мислим да и ту постоје одређени лимити", наводи Ковини.

Он је додао да нико не треба да се заварава и да мисли да су двије стране близу закључка преговора.

Ирска је кључни играч ЕУ у преговорима о Брегзиту јер граница те земље са Сјеверном Ирском биће једина копнена линија раздвајања између блока и Британије.