latinica  ћирилица
08/07/2018 |  17:09 | Аутор: СРНА

Званично почео институционални обрачун са митрополитом Амфилохијем

Посланик опозиционог Демократског фронта Милун Зоговић позвао је данас православне вјернике у Црној Гори да се самоорганизују и заштите своја вјерска права и слободе у сваком граду и по сваку цијену.

Зоговић указује да је данашњом забраном митрополиту црногорско-приморском Амфилохију да служи литургију на темељима Цркве Светог Јована Крститеља у Улцињу званично почео институционални обрачун са Митрополијом и владиком који је на инаугурацији најавио предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Он је истакао да је данас послата јасна порука да Митрополија и православни вјерници нису добродошли у Улцињ.

- Судећи по данашњим сценама, улцињска власт је послала поруку да Улцињ није у Црној Гори. Тај утисак се могао стећи још од тренутка када су улцињске власти прогласиле Хашима Тачија и Едија Раму за почасне грађанине, вријеђајући тиме један читави народ и стављајући со на рану многим породицама жртава терористичке организације ОВК - рекао је Зоговић.

Он каже да је проглашењем Тачија и Раме за почасне грађане Улциња овај град суштински постао дио "велике Албаније".

Оцјењује да власт у Црној Гори све ово толерише, зато што уз помоћ једног албанског посланика одржава већину у парламенту и спремна је да због те већине изазове чак и грађанске сукобе у Црној Гори.

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић рекао да је ово први случај у Европи да је једном православном епископу забрањено да врши вјерску службу у хришћанским светињама које на овом простору егзистирају скоро два миленијума.

- Црна Гора има "државотворце" који су процјенили да су гласањем на референдуму раскрстили са православним хришћанством у тој држави - истиче Мандић.

Наводи да је ситуација у којој је одборник у Улцињу, који је Албанац и муслиман, забрањује вјерску службу православних хришћана, јасно говори до које је тачке дошла данашња Црна Гора.

- У овој врсти смјелости видимо резултате дискриминације коју држава Црна Гора годинама спроводи над српским народом. Вријеме је да сви ми, који смо православни хришћани, заједно кажемо доста оваквом понашању - поручио је Мандић.