latinica  ћирилица
09/07/2018 |  08:39 | Аутор: СРНА

Скопље очекује ове седмице позив за чланство у Алијансу

Македонија очекује позив за чланство у Алијансу у току ове седмице када ће у Бриселу бити одржан Самит НАТО-а, пише грчки дневник "Катимерини".
Македонија (Илустрација) - Фото: илустрација
Македонија (Илустрација)Фото: илустрација

Скопље очекује да, по добијању позива за чланство, процес учлањења буде завршен у року од шест мјесеци, наводи лист.

У завршном документу који ће усвојити НАТО биће наглашено да пријем Македоније у Алијансу зависи од ратификације договора о имену, који су грчки и македонски министри спољих послова Никола Димитров и Никос Козијас потписали прошлог мјесеца.

Македонски премијер Зоран Заев и његови сарадници убијеђени су да ће грађани Македоније подржати референдум о имену, док предсједник Ђорђе Иванов сматра да га никакви притисци неће натјерати да промијени став о договору са Грчком, који је, према његовом мишљењу, противуставан и против интереса македонског народа.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, на састанку са Заевим крајем прошлог мјесеца, изјавио да очекује да лидери земаља чланица Алијансе на Самиту, који ће бити одржан 11. и 12. јула, донијети одлуку о званичном отпочињању преговора за пуноправно чланство Македоније у НАТО.

Столтенберг сматра да пријем Македоније зависи од епилога договора са Грчком, односно његовог прихватања на референдуму.