X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
09/07/2018 |  10:21 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Камерни хор из Источног Сарајева најбољи у Нишу

Камерни хор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву побједник је фестивала Интернационалне хорске свечаности у Нишу који је ове године обиљежио 60 година постојања.
Камерни хор Источно Сарајево (Фото: trebevic.net) -
Камерни хор Источно Сарајево (Фото: trebevic.net)

Хор је формиран 2001. године при Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, а публици се представио изведбом "Стихира на Господи возвах Плотију вољеју", "Догматика", "Симбола вјере", "Пјесме Јање Чичак" и "Сватовским шаљивкама", рекао је диригент Раде Радовић. 

- Хор чине студенти који могу бити на окупу само пола године, тако да смо стално у журби шта ћемо ново урадити и гдје ћемо успјети наступити - рекао је Радовић и додао да су члановима хора све награде подједнако важне.

На 27. фестивалу Интернационалне хорске свечаности у Нишу наступили су тамичарски хорови из Републике Српске, Грчке, Русије, Мађарске, Бугарске, Македоније и Србије.

Жирију је предсједавао Милоје Николић из Србије, а чланови су били Соња Маринковић из Србије, Михајло Лазаревић из Црне Горе, Татјана Дмитријева и Андреј Владимирович Горјачев из Русије.

Учесницима фестивала жири је додијелио награде за његовање савремене духовне музике, за освјежење програма извођењем свјетских мјузикала, за истанчаност приступу интерпретацији, за најбоље изођење локалне традиције, за најуспјешније извођење дјела савремених композитора, за музикалност, осмишљеност и цјеловитост сценског наступа, за ентузијазам у раду, за најперспективнијег младог диригента.

Међу јавним музичким манифестацијама које се организују у Нишу, Интернационалне хорске свечаности које су настале у част аматерског хорског пјевања, имају најдужу и најбогатију традицију.