latinica  ћирилица
09/07/2018 |  13:34 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Трнинић: Шаровић и Звиздић оспорили пројекте из Српске

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је бх. делегација, оспорила појављивање и потпис Републике Српске у званичном протоколу самита "16+1" у Софији.

Трнинић је рекао да је делегација Српске учествовала на самиту у Софији на позив кинеске амбасаде, те да су кинеске компаније кандидовале протоколе са Републиком Српском за званични дио самита.

- Међутим, када смо тамо дошли, кинеска компанија се извинила и скренула пажњу да бх. делегација, у чијем су саставу /предсједавајући Савјета министара Денис/ Звиздић и /министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко/ Шаровић, није за то да пројекти из Републике Српске иду у званични протокол - рекао је Трнинић данас новинарима у Бањалуци.

Он је рекао и да је Звиздић условио напуштањем Самита уколико пројекти из Српске буду уврштени у званични протокол.

Трнинић је рекао да је на Комисији за спољне послове Представничког дома Парлемента БиХ било блокирано 180 милиона евра средстава за Републику Српску за четири веома важна пројекта.

- Ријеч је о пројекту Свјетске банке за подршку реструктуирању Жељезница Српске вриједном 51,3 милиона евра, затим завршетку аутопута Бањалука-Прњавор од 47 милиона евра, о пројекту холандског фонда Орио од три милиона евра донаторских средстава, те изградњи Коридора "Пет це" од 70 милиона евра - навео је Трнинић.

Он је истакао да су ова средства блокирана из политичких разлога, те да Република Српска у овом ресору има константан проблем са нивоом БиХ, иако се труди да има коректну сарадњу.