latinica  ћирилица
09/07/2018 |  15:37 | Аутор: СРНА

Бећковић: Оно што се дешава митрополиту Амфилохију нема нигдје на свијету

Академик Матија Бећковић оцијенио је да се оно што се дешава Његовом високопреосвештенству митрополиту црногорско-приморском Амфилохију не дешава ниједном јерарху ниједне цркве на свијету.
Матија Бећковић (Фото: mc.rs) -
Матија Бећковић (Фото: mc.rs)

"Кад је митрополит Амфилохије хиротонисан на Цетињу честитао сам му и рекао да ако жели да буде светац нигде неће наћи боље услове ни погодније место. Оно што се њему дешава не дешава се ниједном јерарху ниједне цркве на свету", рекао је Бећковић поводом покушаја групе Албанаца да спријечи митрополита Амфилохија да служи Свету архијерејску литургију на темељима Цркве Светог Јована Крститеља у Улцињу.

Бећковић је за "Спутњик" изјавио да је прогон митрополита Амфилохија на дјелу од када је дошао на чело СПЦ у Црној Гори и да је "прогон добио своју кулминацију која, такође, траје".

Група од двадесетак Албанаца предвођена одборником Демократске партије, која је чланица улцињске владајуће коалиције, Хаџијем Сулејманијем покушала је да спријечи митрополита Амфилохија да са свештенством и вјерницима служи литургију на темељима Цркве Светог Јована Крститеља у Улцињу.

Полиција је интервенисала како би митрополит могао да се пробије до цркве, али не и да дође на темеља храма, гдје је било предвиђено служење.