latinica  ћирилица
09/07/2018 |  18:51 | Аутор: СРНА

Стефановић: Србија ријешена да се бори против сајбер криминала

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас у Лондону да је Србија ријешена да се бори против свих облика сајбер-криминала и да о томе најбоље говоре резултати српске полиције.
Небојша Стефановић (Фото:http:nebojsastefanovic.rs) -
Небојша Стефановић (Фото:http:nebojsastefanovic.rs)

Стефановић је, на састанку министара унутрашњих послова и безбједности на Самиту о западном Балкану, нагласио и неопходност међународне полицијске сарадње у тој борби, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије.

Он је на сесији којом је предсједавао британски министар за националну безбједност Бен Валас, рекао да је Одјељење за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Србије у претходне четири и по године поднијело укупно 483 кривичне пријаве за различите врсте кривичних дјела из ове области.

Стефановић је напоменуо и да крађе личних података грађана, фалсификовање и злоупотребе платних картица, терористичка пропаганда, сексуална експлоатација дјеце на интернету и остали облици сајбер криминала нису заобишли ниједну земљу, па тако ни Србију.

"На овај транснационални изазов морамо дати заједнички одговор који почива на континуираној и чврстој сарадњи наших полиција, али у тој борби и свака од наших земаља мора дати свој максимум", рекао је Стефановић.

Он је најавио и да ће МУП Србије 20. и 21. септембра у Београду организовати и међународну конференцију о високотехнолошком криминалу и информационој безбједности под називом "Повежи се сигурно!".

"Са поносом желим да истакнем да ћемо бити домаћини министарско-експертске конференције која се први пут организује у региону и на којој ће моје колеге и бројни стручњаци из ове области имати прилику да размене искуства и унапреде директну сарадњу, како у региону, тако и шире", рекао је Стефановић.