latinica  ћирилица
10/07/2018 |  11:54 | Аутор: СРНА

Ако Америка напусти СТО, могућа велика криза

Ако САД напусте Свјетску трговинску организацију, свијет се може наћи у великој економској кризи, попут оне из тридесетих година прошлог вијека, сматра Пушан Дат, професор економије и политичких наука на Високој пословној школи у Сингапуру.
Свјетска трговинска организација - Фото: Screenshot
Свјетска трговинска организацијаФото: Screenshot

Амерички медији преносе да САД разматрају могућност да одустану од поштовања правила СТО, и то путем усвајања одговарајућег закона.

Предсједник САД Доналд Трамп ће, ако овај закон буде усвојен, добити могућност да утиче на повећање или смањење царина, без одобрења Конгреса.

Дат сматра да ће, у том случају, све државе бити оштећене.

"Правила СТО до сада су сматрана неприкосновеним, што је ситуацију држало под контролом. Ако ова правила више не буду важила, онда би било која прогноза и било које очекивање у свјетској трговини били потпуно бесмислени", каже Дат.

Он указује на чињеницу да су два савјетника америчког предсједника Питер Наваро и Роберт Лајтхајзер веома скептични према СТО.

"Не мислим да су америчке притужбе на СТО засноване на чињеницама", наводи Пушан Дат.

У одређеним секторима је примјетан висок степен протекционизма, попут пољопривреде. Европске царине против САД су прилично ниске, а исто је у Канади и Јапану.

"Међутим, Трамп бира сектор гдје су тарифе високе због сплета фактора и онда то користи као преговарачку тактику", наглашава Дат.

Он савјетује друге земље да не чине уступке, јер ће их Трамп прихватити и тражити све више, сматрајући да су показатељ слабости.

"Сматрам да ЕУ, Кина и Канада чине исправне кораке преговарајући са позиције силе", поручује Дат, а преноси "Спутњик".

Ако дође до већег трговачког конфликта између САД и Кине, већу штету ће имати Кина, јер она много више зависи од извоза. САД су у већој мјери самодовољне, јер не зависе ни од извоза ни од увоза.

"Трговачки рат ће се осјетити кроз повећање цијена, а компаније, посебно транснационалне корпорације које послују на глобалном нивоу, суочиће се са цијепањем претходно успостављених производно-дистрибутивних ланаца, остајаће без битних карика и због тога ће имати бројне проблеме", истиче Дат.