X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
10/07/2018 |  12:25 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Бањалука: Обиљежен дан рођења Николе Тесле

Савез иноватора Републике Српске и Иноватори града Бањалука, у сарадњи са Електрокрајином, обиљежили су 10. јули - дан рођења Николе Тесле.

Додијелили су захвалнице Министарству науке и технологије Републике Српске, Граду Бањалука и многим другима, као и златне медаље најбољим иноваторима.

Никола Тесла рођен је 28. јуна 1856. године по старом, односно 10. јула по новом календару у Смиљану у Лици, као четврто од петоро дјеце српског православног свештеника Милутина и мајке Георгине.

Био је један од најпознатијих српских и свјетских проналазача и научника у области физике, електротехнике и радиотехнике.

Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор.

Открио је и један од начина генерисања високофреквентне струје, дао значајан допринос преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака.

Никола Тесла је умро на православни Божић 7. јануара 1943. године, а сахрањен је на њујоршком гробљу Фернклиф 10. јануара, у сандуку прекривеном америчком и српском заставом уз звуке Шубертове "Аве Марије" и српске традиционалне пјесме из Првог свјетског рата "Тамо далеко".

Свега два мјесеца касније Тесла је, по жељи насљедника Саве Косановића, ексхумиран и кремиран, а пепео је чуван у розаријуму на њујоршком гробљу све до 1956. године.

Послије Косанчићеве смрти, његова рођака Милица Трбојевић пренијела је Теслине остатке у Београд и изразила жељу да се чувају у Музеју, гдје се налазе и данас.