latinica  ћирилица
10/07/2018 |  12:34 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Мајкић о нападу на Вучића: Сви на нивоу БиХ носе свој дио одговорности

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић сматра да сви у БиХ носе свој дио одговорности што ни након три године није ријешен случај покушаја убиства тадашњег предсједника Владе Србије Александра Вучића у Поточарима.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

- Тужилаштво је морало инсистирати на томе, безбједносне агенције су морале да обаве свој дио посла. Свако је морао да уради оно што је његов задатак, али је очито да то нико није урадио. Најстрашније је да то нико и не намјерава да уради - изјавила је Мајкићева за Срну.

Она је истакла да све то говори у каквој земљи живимо, запитавши у којој је то земљи изузев овакве БиХ дозвољено напасти премијера сусједне државе, а да за то нико не одговара.

- Човјека који је дошао да пошаље поруку мира и наде да је могућ заједнички живот Срба и Бошњака дочекали су нељуди уз псовке и каменице. Само захваљујући присебности припадника МУП-а Републике Српске премијер Србије није линчован - подсјетила је Мајкићева.

Она је нагласила да тај догађај не може бити лако заборављен у Републици Српској и да се мора да користи свака прилика да се надлежни на нивоу БиХ подсјете на оно што је њихова задаћа.

- Три године чекамо да институције БиХ окончају истрагу. Надлежне институције у БиХ ћуте. Ћути власт БиХ, Тужилаштво, полицијске агенције. Кључно питање је зашто овај догађај још није добио епилог. Вријеме пролази, а оно није савезник да ће се виновници овог недјела брзо пронаћи и прописно казнити - рекла је Мајкићева.

Она је изненађена да ћуте чак и представници међународне заједнице која не пропушта прилику да Републици Српској и Србима нешто приговори.

- Ни они не инсистирају код власти БиХ да овај случај буде окончан и санкционисан. Све што се догоди Србима неће бити санкционисано, а све што се догоди Бошњацима биће дигнуто на велика звона од свих представника међународне заједнице и страних амбасада - констатовала је Мајкићева.

Из Тужилаштва БиХ Срна није добила одговор на питање у којој фази је предмет покушаја убиства Вучића.