latinica  ћирилица
10/07/2018 |  12:58 ⇒ 15:24 | Аутор: СРНА

Дачић Албанцима са југа Србије: Савјетујем им да се не играју

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је данас да иза најава политичких лидера Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе о учешћу у бриселском дијалогу стоји Приштина и позвао приштинске власти и локалне Албанце да одустану од прављења "фатаморгане" у централној Србији.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је у изјави за медије напоменуо да Хашим Тачи и остали из његовог тима треба да раде оно што је договорено у Бриселу, а да "фатаморгане" које желе да праве у Прешеву и на другим странама, оставе за нека друга времена.

Он је нагласио и да Приштина неће да испуни оно што је потписала Бриселским споразумом у вези са заједницом српских општина, а не да се, како је истакао, овдје говори о томе да Албанци са југа централне Србије траже наводно нека права која немају.

- Која то права немају? Баш бих волио да упоредимо права Срба у Албанији и Албанаца на југу Србије. Ја им савјетујем да се не играју, јер свако стрпљење и толеранција имају границу - упозорио је Дачић.

Према његовим ријечима, Београд ће на најаве Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе реаговати политичким средствима, а ако треба "и на други начин".

- Реаговаћемо политички, а ако треба и на други начин. Уколико мисле да ће правоцирати безбједност, стабилност и све остало и да смо ми лака мета, мислим да се варају - поручио је шеф српске дипломатије.

Он је посавјетовао Албанце да се окану тога и да се окрену рјешавању проблема мирним путем.

Дачић је подсјетио и да се на сајту Владе самопроглашеног Косова, годинама уназад, када се говори о Албанцима из Прешева, Бујановца и Медвеђе користи термин "источно Косово" додавши да ни најновија дешавања нису ништа ново.

Представници свих албанских странака у Бујановцу, Прешеву и Медевеђи и невладиног сектора договорили су да Скупштина свих албанских одборника из те три општине засједа у суботу, 14. јула, и да тада треба да усвоје изјаву која се односи на политичке догађаје у региону.

- Захтијеваће се поштовање реципроцитета са сјевером Косова и оним што Срби који живе тамо добију на предстојећем дијалогу у Бриселу - рекао је предсједник Демократске партије Албанаца Рагми Мустафа, који је најавио да ће подржати Приштину да у бриселском дијалогу заступа њихове захтјеве, преносе београдски медији.