latinica  ћирилица
10/07/2018 |  14:53 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

У плану додатно повећање најнижих пензија

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да Влада планира да додатно повећа најниже пензије у Српској.

- Имамо обавезу да видимо на који начин вишак средстава, који ћемо према анализама имати, можемо ставити на располагање пензионерима. Све што са њима договоримо биће реализовано, јер финансијски немамо проблем да то урадимо - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Премијерка Српске је подсјетила да је Влада са пензионерима прије неколико година направила ходограм, те да је задовољна што је Влада успјела да се држи тог оперативног плана.

- Тај план је подразумијевао да се 2016. године пређе на трезорску исплату пензија како би нашим пензионерима било осигурано да тачно предвиђеног датума крене исплата пензија, те да се у континуитету повећавају пензије - навела је Цвијановићева.

Она је додала да је било неопходно да се интервенише према пензионерима с обзиром на то да је у питању стара, а велика популација, да је пензиони систем рањив на све могуће начине, те да је у њему већина људи по основу различитих права, а не пуног радног стажа.

- Императив за Владу био је да реагује да бисмо, осим редовног усклађивања које често изостане због економске слике, отворили себи законски простор да можемо да реагујемо кроз ванредна повећања. Већина ових повећања која су се десила у претходном периоду заснована је на тој одлуци Владе - напоменула је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, остаје обавеза и наредне Владе да почетком сљедеће године, ако се стекну услови, иде на редовно усклађивање пензија или да омогући ванредно усклађивање јер је ријеч о једној од најрањивијих категорија становништва.

У Републици Српској данас је почела исплата пензија за јуни које су ванредно усклађене и повећане за 2,5 одсто, што је друго усклађивање у овој години.

Износ најниже пензије, у зависности од дужине пензијског стажа, такође је повећан и за минималан стаж од 15 година износи 187,84 КМ, за стаж од 40 година 376 КМ, док је износ највише пензије 1.932 КМ, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.