latinica  ћирилица
10/07/2018 |  16:22 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

У приједорској Топлани у току љетни ремонт

У приједорској Топлани у току је љетни ремонт. Ускоро ће почети и уградња калориметара на секундарној мрежи у топловодним станицама. Из управе истичу да ће за наредну сезону бити обезбијеђене довољне количине дрвне сјечке, као и да се цијена гријања неће мијењати.

Прелазак на дрвну биомасу за приједорску Топлану показао се као пун погодак, истичу из ове установе.

Поред ниже цијене за набавку овог енергента, то је у сезони омогућило и гријање током 24 часа, па су и жалбе грађана на квалитет гријања сведене на минимум.

Како би се квалитет гријања одржао и у наредној сезони, у Топлани је у току ремонт топловода и топлотних постројења. Већи дио послова већ је завршен.

"Конкретно постројење старе котловнице на мазут, комплетно је ремонтована, ремонт се врши и на новом постројењу на био масу, такође, већи дио радова на дистрибутивној мрежи, прије свега мислим на Рудничу улицу јер је тамо био већи захват", рекао је Зоран Кнежевић, директор АД "Топлана" Приједор.

У наредном периоду почеће и са уградњом калориметара на секундарној мрежи у вреловодним станицама, а у току је набавка дрвне сјечке.

"Око 6.000 тона отприлике је већ обезбијеђено и налази се на лагеру Топлане, што би требало бити довољно за четвртину годишњих потреба. Очекујемо да до краја грејне сезоне та количина биде између 50 и 60 одсто", истиче Кнежевић.

Једно је сигурно – поскупљења гријања у наредној сезони неће бити.

Међутим, у Топлани се активно ради на рефинансирању постојећих обавеза, јер упркос проценту наплате од 92 одсто, корисници услуга овом предузећу и даље дугују око седам милиона КМ.