latinica  ћирилица
10/07/2018 |  17:52 ⇒ 11/07/2018 | 07:37 | Аутор: РТРС

Почела исплата пензија увећаних за 2,5 одсто

У Српској је почела исплата пензија, увећаних за два и по одсто. То је друго ванредно усклађивање од почетка године. У посљедњих пет година, пензије су повећане осам пута, више него у било којој од земаља бивше Југославије. Пензионери већ почетком наредне године могу очекивати нову повишицу, најављују из Владе.

Илија Риђешић, пензионер из Требиња задовољан је повећањем пензије, а нада се да ће повишица бити још.

"Сада је то 30 марака више", рекао је Риђешић.

У посљедњих пет година пензије су повећаване осам пута, па тако гледано у процентима оно износи око 20 одсто. Примјера ради, пензија која је у јануару 2013. била 300 марака сада је око 360. У Влади подсјећају да је у периоду од 2001. до 2006. одлуком тадашњег премијера Младена Иванића и предсједника Републике Драгана Чавића дошло до смањења пензија за више од 50 процената .У Удружењу пензионера Српске рачунају колика су им примања била прије дванаест година.

"Било је 30 одсто 2006. године, сада је 44 одсто", изјавио је предсједник Удружења пензионера Раде Ракуљ

У Влади су израчунали да би просјечна пензија данас била 450 марака, односно 54 одсто просјечне плате, да је од 2001. до 2006. било повећања по три процента годишње. Кључна мјера за раст пензија прије двије и по године било је увођење ванредног повећања и прелазак на трезорску исплату.

"Тај план је подразумијевао да се 2016. године пређе на трезорску исплату пензија како би нашим пензионерима било осигурано да тачно предвиђеног датума крене исплата пензија, те да се у континуитету повећавају пензије" навела је предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.

Приоритет ће убудуће бити пензионери са нижом пензијом.

"Ти људи немају довољно за живот", каже Ракуљ.

"Имамо обавезу да видимо на који начин вишак средстава, који ћемо према анализама имати, можемо ставити на располагање пензионерима. Све што са њима договоримо биће реализовано, јер финансијски немамо проблем да то урадимо", поручила је Цвијановићева

Из Владе најављују да пензионери већ почетком сљедеће године могу очекивати ново повећање по редовном усклађивању, јер то према економским анализама омогућава финансијска ситуација, с обзиром да ће расти и плате.