latinica  ћирилица
12/07/2018 |  11:06 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Усташки злочин над Србима у Старом Броду - вјечна опомена

Предсједник бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ сматра да младе генерације морају чувати истину о српском страдању у Другом свјетском рату и истиче да никад не смије бити заборављен страшан злочин над 6.000 Срба који су починиле усташе у Старом Броду на Дрини 1942. године.
Стари Брод на Дрини - Фото: РТРС
Стари Брод на ДриниФото: РТРС

Она је у изјави за Срну најавила да ће чланови овог удружења у недјељу, 15. јула, присуствовати обиљежавању крсне славе Спомен-капеле у Старом Броду код Вишеграда, која је посвећена дабробосанским мученицима страдалим у Другом свјетском рату.

Света литургија ће бити служена у 9.00 часова.

Спомен-капела у Старом Броду изграђена је у знак сјећања на 6.000 Срба које су, у прољеће 1942. године, убиле усташе "Црне легије" Јуре Францетића, међу којима су предњачили муслимани из подрињског краја.

Усташке јединице покренуле су тада офанзиву у намјери да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Током ове офанзиве, усташе су мучки убиле 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Изградња Спомен-капеле у Старом Броду, посвећене српским жртвама почела је 2007. године уз благослов блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја.