latinica  ћирилица
12/07/2018 |  12:00 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

Организација старјешина ВРС: Тражимо повлачење Извјештаја о Сребреници

Због наставка антисрпске хистерије у Босни и Херцеговини и дијелом окружења усмјерене на етикетирање Републике Српске, као геноцидне творевине и оптужбе Срба као геноцидног народа, позивајући се на Извјештај Комисије Владе Републике Српске за испитивање догађаја у, и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, Организација старјешина Војске Српске тражи од Народне скупштине одбацивање и повлачење овог извјштаја. Зтражиће потом и повлачење тог извјештаја и списка од око 22 хиљаде припадника Војске Републике Српске и снага МУП-а, који су наводно учествовали у операцији на Сребреници.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

Саопштење преносимо у цијелости:

Комисија о Сребреници формирана је уз пријетње високог представника у БиХ Педија Ешдауна, а њени чланови, несвјесни одговорности, доставили су 2004. године Извјештај Влади Драгана Микеревића, који је прихваћен, а потом јавно подржан од предсједника Републике Српске Драган Чавић, чиме је убрзана сатанизација српског народа и отворен лов на припаднике ВРС због масакра у Сребреници.

Ово је био неразуман и сраман чин српских власти, који су ради очувања фотеља продали душу ђаволу, а српском народу ставили омчу око врата.

Српски народ је прошао катарзу и сувише скупо платио своју слободу цементирајући у темеље Републике Српске 30.000 најбољих синова и кћери српског народа, који не заслужују да им власти на такав срамни начин враћају. Република Српска је светиња и нико нема право да је назива геноцидном творевином још мање да Србе етикетира геноцидним народом, који је сам преживио геноцид у Другом свјетском рату од стране НХД, у чијим су јединицама масовно учествовали припадници бошњачког народа, а чији потомци га данас проглашавају "геноцидним" народом.

Утврђивање истине о Сребреници је историјски неопходан процес, који тражи озбиљан историјско-научни приступ, као једини који може да доведе до сагледавања стварних размјера догађаја, који су се дешавали у Подрињу током протеклог рата.

Сасвим је јасно да постоји евидентни догађаји у Подрињу током трајања рата у БиХ од 1992. до 1995. године и да је без сагледавања њиховог укупног тока и објективних околности немогуће сагледати њихову цјелину и да их је немогуће смјестити у објективне историјске токове.

Организација старјешина Војске Републике Српске безусловно тражи од Народне скупштине Републике Српске одбацивање Извјештаја Комисије Владе Републике Српске за испитивање догађаја у, и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године усвојеног 2004. године и списка око 22.000 људи из Подриња и сарајевске регије, наводних учесника злочина у Сребреници.

Истовремено тражимо од Владе Републике Српске да исти извјештај и спорни списак од 22.000 припадника ВРС и МУП-а прогласе неважећим.