latinica  ћирилица
12/07/2018 |  13:26 | Аутор: СРНА

Трамп: Договорено повећање улагања у војску

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је данас да је на самиту НАТО-а у Бриселу постигнут договор о повећању улагања у војску.
Доналд Трамп (Фото: https://twitter.com) -
Доналд Трамп (Фото: https://twitter.com)

Он је у обраћању послије дводневног самита рекао да су се савезници обавезали да ће у одбрану улагати више од два процента годишњег домаћег бруто производа, пренио је Би-Би-Си.

Трамп је рекао да вјерује у НАТО и да "тренутно није неопходно" да се разматра напуштање ове организације.

"Данас смо постигли огроман напредак. Било је импресивно видјети такав ниво мотивације у тој просторији", рекао је амерички предсједник.

Он је додао да је рекао свима да ће бити "веома незадовољан" уколико остали не испуне своје обавезе, али да се на крају све добро завршило иако је на моменте било "помало жестоко", пренио је Ројтерс.

Званичници који су присуствовали састанку изјавили су да је Трамп шокирао присутне када је прекршио дипломатски протокол и обратио се њемачком канцелару Ангели Меркел њеним личним именом, и рекао: "Ангела, мораш да урадиш нешто с тим у вези."

Трамп је изјавио у обраћању новинарима да би издвајање четири одсто домаћег производа био прави износ.

Меркелова рекла је у одвојеном обраћању да су сви учесници састанка показали јасну посвећеност Алијанси.

Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је на конференцији за новинаре да је тон у расправи на саставку био много пријатнији од онога што се може прочитати на "Твитеру".

Он је додао да није сигуран да би повећање улагања у одбрану са два на четири процента била добра идеја, али је напоменуо да ће Француска до 2024. године испунити обавезу да у војску годишње улаже два одсто домаћег производа.