latinica  ћирилица
12/07/2018 |  16:11 | Аутор: СРНА

Послодавци: Растерећења усмјерити на повећање плата радника

Унија удружења послодаваца Републике Српске позива послодавце да након усвајања Закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, којим су смањења оптерећења на рад, то растерећење усмјере на повећање нето плата запослених.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Из Уније наводе да то треба урадити и уважавајући негативне демографске и миграционе трендове који резултују смањењем обима и квалитета активне понуде радне снаге.

"Имајући у виду намјеру Владе Српске да се ефекат повећања нето плата запослених оствари на све раднике, обавјештавамо вас да ће по почетку примјене прописа бити појачан рад инспекцијских и контролних органа у сврху адекватне примјене наведених прописа", саопштено је из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Из ове организације су поручили да Унија и Влада настављају реализацију Меморандума о заједничким политикама и Акционог плана Владе за ову годину, те да ће заједничка настојања и у наредном периоду бити усмјерена на даље растерећење рада кроз смањење збирне стопе доприноса.

"Даља растерећења ће у многоме зависити од нивоа примјене ове мјере у смислу раста нето плата запослених, раста јавних прихода и даљих активности на реализацији социо-економских реформи", навели су из Уније удружења послодавца.

Из ове организације су истакли да је Меморандумом о заједничким политикама планирано да се у наредне три године из раста јавних прихода по основу пореза и доприноса и борбом против сиве економије смањи опорезивање рада на ниво од 28 одсто на бруто плату.

"С обзиром на значај континуираног дијалога о економским реформама, као и нашег позиционирања као одговорног и конзистентног социјалног партнера, још једном наглашавамо важност спровођења ове мјере у потпуности, односно усмјеравања наведеног растерећења на повећање нето плате запослених", поручују из Уније.

Из ове асоцијације позивају послодавце да искористе могућност измирења потраживања Фонда здравственог осигурања Српске које је предвиђено споразумом те организације са Фондом, као и да аплицирају на програме подршке запошљавању у привреди путем исплате подстицаја који су отворени до 31. децембра.

Влада Српске је на иницијативу Уније удружења послодавца Републике Српске упутила у парламентарну процедуру Приједлог измјена и допуна Закона о порезу на доходак с циљем смањења оптерећења на рад, који је усвојен на посљедњој сједници Народне скупштине.

Усвојени Закон о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак се односи на повећање неопорезивог дијела плате на износ од 500 КМ мјесечно, односно основни лични одбитак на годишњем нивоу у износу од 6.000 КМ.

Основна намјера овог акта, како наводе из Уније, јесте да се смањи пореско оптерећење на рад, као и да се средства која ће бити на располагању примјеном овог прописа усмјере на повећање нето плата запослених.

Наведене измјене подразумијеваће измјену начина обрачуна плате о чему ће чланице бити благовремено обавјестити Унија удружења послодаваца Републике Српске и Пореска управа, а примјена прописа почеће 1. августа.