latinica  ћирилица
12/07/2018 |  17:59 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Македонија позвана у НАТО - да ли су на реду притисци на БиХ и Србију?

Мање од двије године од преузимања власти Зорана Заева која је по многима била резултат обојене револуције и сада се поставља питање да ли су на реду притисци на преостале, БиХ и Србију?

Док се за Србију предвиђа да ће морати да се одлучи, у БиХ, Милорад Додик је таргетиран као кочница, али кочница која уз протест, Правда за Давида, може бити онеспособљена. За историографа Радована Калабића ова окупљања су подстакнута "са стране", што ће бити још интензивније пред изборе у нади да се дестабилизују институције Српске, прије свега њена полиција. Веома сличан сценарио имала је и Македонија.

Дошао је на власт на крилима протеста због афере прислушкивања, али је успут увео албански као службени језик и промијенио име Македонији, претходно, грчевито брањено двије деценије. Зоран Заев, сада уводи Македонију и у НАТО пакт. 

"Када су видјели да је Груевски промијенио причу дали су подршку Заеву да освоји власт, и тако увели Македонију у НАТО", рекао је политички аналитичар Алексанар Радић.

Српски народ ускоро ће бити окружен НАТО земљама. У Србији подијељена мишљена око тога, да ли ће је сада оставити на миру или ће посао завршити до краја у регији.

"Мислим да ми сада нисмо пријетња, и да ће нам понуди сарадњу", истакао је политички аналитичар Владе Радуловић.

"Мислим да неће бити више простора за играње, или у НАТО, или права неутралност, без сарадње са њима", додаје Радић.

Пут БиХ у НАТО у Додиковим је рукама, рекао је Изетбеговић уочи самита у Бриселу, додајући и да земља има компликовану структуру, коју треба, како каже поједноставити. НАТО-у је управо један Зоран Заев потребан у Републици Српској, а кандидата има. То су, прво ови који се покушавају окористити протестима грађана звог сумњиве смрти Давида Драгићевића кажу аналитичари из Србије. Упозоравају да се што хитније разријеши младићева смрт.

"Па опасно је уколико додђе до опозиционе хомогенизације баш на том таласу и на рушењу, то јест покушају рушења власти Репубике Српске. На тај начин што би неко послужио као инсталација као што је то Заев послужио. Дакле он је послужио као инсталација, није имао никакав капацитет да дође на мјесто на које је дошао, али је био потребан баш такав какав је и Македонија, видимо, сада да је ту у убразаном сценарију увођења те земље у НАТО", сматра политички аналитичар Александар Раковић.

Да се заврши истрага и народ престане држати у неизвијесности позвале су чланице СПОНЕ. Јер, док, кажу, оправдан мотив тражења правде окупља све више људи, окупља и политичке профитере, домаће, федералне и међунарнодне који би да скуп постане БХ покрет, али у Бањалуци.

"Чини ми се да је навјише СДП-оваца који су дошли на скуп, који хоће да развију инсфраструктуру и да кажу како се они могу окупити и у Бањалуци", рекао је представник СПОН-е Душко Вукотић. 

Скуп је нарастао и са одржавањем у Грацу, Минхену и Бечу постао интернационалан. Али су снаге из Сарајева зато прије свега покушале да буде унитаран, рекао је Ненад Стевандић.

"Ехо тога је потресао и емоције и политичку ситуацију. Свако је покушао да трази нешто своје. Из ФБиХ су покушали некој братство и јединство, покушали су напад на институције. Нермин Никшић је тражио укидање полиције, СДП је послије тога масовно долазио на скуп и позивао своје чланове из Федерације. Опозиција није имала могућност да сама организује неке масовније скупове". нагласио је потпредсједник НСРС Ненад Стевандић.

Док је Србија још увијек, можда, тврд орах за НАТО, политичари из српске још су на прошлим изборима направили преседан од када из Српске долазе двије политике, показујући да су много лакша мета. Избори су традиционално вријеме лешинарења, а само Британци, ће како је најављено на самиту у Лонодну, удвостручити број својих службеника у региону. Нема сумње да је велики дио намијењен БиХ.