latinica  ћирилица
13/07/2018 |  08:36 | Аутор: СРНА

Трамп критикује план за "Брегзит", Мејова жели да објасни

Британски премијер Тереза Меј спремна је да у разговору са америчким предсједником Доналдом Трампом објасни детаље свог плана за "Брегзит", након што је он критиковао предложене идеје, рекао је данас портпарол Мејове.
Доналд Трамп - Фото: Screenshot/YouTube
Доналд ТрампФото: Screenshot/YouTube

Трамп је рекао листу "Сан" да ће споразум о слободној трговини између Британије и Америке бити немогућ уколико Лондон настави са реализацијом плана о одржавању веза са ЕУ послије "Брегзита".

Он је оцијенио да је ово што нуди британска Влада доста другачије од онога за шта су грађани гласали на референдуму и додао да је предложио Мејовој како да реализује "Брегзит", али да она није жељела да га послуша.

Трамп је рекао да би бивши британски министар спољних послова Борис Џонсон био "велики премијер" и поново критиковао градоначелника Лондона Садика Кана, оцијенивши да је обавио "ужасан посао" поводом терористичких напада у главном граду прошле године.

Детаљи из интервјуа, који је направљен у Бриселу, објављени су у вријеме када су Мејова и Трамп синоћ били на свечаној вечери по доласку америчког предсједника у посјету Британији.

"Она се радује што ће моћи да сједне са предсједником и објасни му детаље из плана", реако је портпарол Мејове када је замољен да прокоментарише Трампове изјаве из интервјуа.

Након објављивања интервјуа, портпарол Бијеле куће Сара Сандерс рекла је да амерички предсједник "веома цијени Мејову" и да "никада није рекао ништа лоше о њој".

Влада у Лондону предложила је да Британија остане дио јединственог европског тржишта послије "Брегзита", да настави да прикупља царине у име ЕУ како би граница Републике Ирске и Сјеверне Ирске остала отворена и да се сачувају блиске везе у сферама безбједности, размјене података, образовања и кретања људи.

У документу који је јуче представљен наводи се да Британија жели да задржи чланство у многим агенцијама ЕУ, укључујући оне које се баве авионским саобраћајем, лијековима и хемикалијама.