latinica  ћирилица
13/07/2018 |  10:58 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

ОХР и Амбасада САД осудили Орићеве ратнохушкачке реторике

Високи представник у БиХ Валентин Инцко најоштрије осуђује изјаве ратног бошњачког команданта из Сребренице Насера Орића, оптуженог за ратни злочин, који држи јавна предавања по Федерацији БиХ и пријети новим ратним сукобима.
Насер Орић - Фото: Screenshot/YouTube
Насер ОрићФото: Screenshot/YouTube

- Агресивна реторика, од кога год да долази, која позива на насиље и призива мрачне слике рата, потпуно је неприхватљива. Високи представник најоштрије осуђује изјаве било које јавне личности које не доприносе помирењу и дијалогу. Виши званичници и чланови водећих политичких партија сносе посебну одговорност за своје изјаве - речено је Срни из ОХР-а.

Из Канцеларије за односе с јавношћу Амбасаде САД у БиХ Срни је речено да осуђују сваку изјаву која алудира на нови рат у БиХ, а камоли која отворено заговара рат.

"Било је тешко успоставити мир у БиХ. Имајући у виду недавну турбулентну прошлост БиХ, изјаве које спомињу или алудирају на рат су опасне, неодговорне и неприхватљиве - и за њих нема мјеста у јавном дискурсу", наводи се у одговору Срни.

Орић, ратни командант такозване Армије БиХ у Сребреници, против кога је пред Судом БиХ обновљен процес због оптужби да је одговоран за стравичне ратне злочине над заробљеним српским цивилима и војницима, протеклог викенда одржао је предавање на Исламском педагошком факултету у Зеници, а највише је говорио о издаји Сребренице од бошњачких поличара, затим о "геноциду" који је над Бошњацима у Подрињу наводно почео чак и прије избијања ратних сукоба, о "четницима" и "четникушама" који, како је рекао, релативизују злочине, па до отворених пријетњи новим ратом, који ће, према његовим тврдњама, почети прије него што многи вјерују.

- Мени када су причали мислио сам да рата више никад неће бити, али сљедећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. То вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, ћераћемо се још. Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати - поручио је Орић са говорнице у просторијама Исламског педагошког факултета, што је поздрављено бурним аплаузом.