latinica  ћирилица
13/07/2018 |  12:57 | Аутор: СРНА

Фила: Списак идиотска прича - Њемачка није надлежна

Адвокат Тома Фила изјавио је да списак од 22.000 припадника Војске Републике Српске, које је Удружење "Мајке Сребренице" уручило њемачком тужиоцу, не значи апсолутно ништа и да би, уколико би се Њемачка бавила овим истрагама то било дуплирање надлежности Хашког трибунала.
Тома Фила - Фото: Novosti.rs
Тома ФилаФото: Novosti.rs

Он је нагласио да Њемачка у овом случају нема ингеренције "јер су то поступци које би морала да води БиХ".

- Ако је њемачком тужиоцу, заиста, прослијеђен такав списак, онда је мој коментар да је то идиотска прича - рекао је Фила, а преносе Вести онлајн.

Он је појаснио да је немогуће да се евентуални поступци воде на тлу Њемачке, јер је мјесна надлежност у конкретним случајевима у Сребреници.

- Уколико Тужилаштво БиХ сматра да има неког осумњиченог који живи у Њемачкој, тада мора да поднесе пријаву или распише потјерницу. Али то се чини против конкретне особе, а не жигоше се 22.000 људи. Њемачки тужилац нема основ по ком би поступао на тлу друге земље, све да је она и чланица ЕУ - истакао је Фила.

Предсједник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић је 9. јула у Сребреници њемачком тужиоцу предала списак од 22.000 особа које Бошњаци "доводе у везу са "геноцидом" у том граду у јулу 1995. године".