latinica  ћирилица
13/07/2018 |  18:10 ⇒ 14/07/2018 | 09:05 | Аутор: РТРС

Како је у Требињу измишљен вербални напад на амбасадора Аустрије у БиХ

У Требињу умало дипломатски скандал. Бар према писању савјетника СДС-овог Младена Босића, Небојше Вукановића, који је од требињских пензионера направио вандале, а од града у који је свако добродошао покушао да направи мјесто у којем се догодио физички напад на аустријског амбасадора.

Све је демантовано. Амбасада је дала немушто саопштење у којем се пориче његово писање, али оно што је остало јесу недипломатско понашање амбасадора и злонамјерно подметање непостојећег напада Требињца по рођењу, али не и према писању.

Један обичан неспоразум претворен је готово у аферу. Актери приче - требињски пензионер Михајло Слијепчевић и, у тренутку дешавања радње, непознати странац вербално су сукобили своја мишљења.

Слијепчевић је, каже, видјевши да непознато лице фотографише њега и остале пензионере који свакодневно у дворишту Удружења пензионера у требињском насељу Ложиона углавном играју домине, пришао и питао ко је и зашто их фотографише.

Тек у разговору, тврди Слијепчевић, сазнао је да је ријеч о Мартину Памеру аустријском амбасадору у БиХ.

"Сликао је улаз и сликао нас. Мислим да нема право ко год жели да ме слика. Апсолутно нисам знао ко је човјек. Ако је амбасадор, рекао сам му, он има легитимацију, дипломатски пасош и требао је да каже, ја сам тај и тај, дозвољавате ли да фотографишем. И наравно ттреба да знамо, те фотографије,у које ће сврхе бити употребљене", прича Михајло Слијепчевић.

Слијепчевић каже да није наступио некултурно, а поготово да није нападао човјека који му је касније рекао да је аустријски амбасадор у БиХ.

"Апсолутно нисам пријетио ни био груб. Он је мени пријетио полицијом и градоначелником. Рекао је да зове полицију. Чекао сам. Желио је да покаже како се односе према страним грађанима", рекао је Слијепчевић.

Ако је сматрао да је било како нападнут амбасадор Памер, требао је да се обрати надлежним институцијама. ПУ Требиње није запримила пријаву о наводном нападу на амбасадора Аустрије у БиХ.

"Поступајући по објављеном чланку Вукановића извршили смо провјере, утврдили да је у улици, гдје је смјештено удружење, током јучерашњег дана Н.Н. лице фотографисало објекат и присутне пензионере. Дошло је до разговора између лица. О догађају је обавјештено тужилаштво. Догађај је квалификован као догађај, који нема елемената нити кривичне, нити прекршајне одговорности", истакао је Синиша Лакета, начелник Сектора полиције ПУ Требиње.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је рекао је да су га обавијестили да је нападнут амбасадор у Требињу.

"Немам детаљније информације. Логично би било да се тај амбасадор  обрати надлежним институцијама. Упућујем позив амбасадору, да ако је нешто било, да се обрати мени или да ми се јави", каже Петровић.

Није тачно да су вандали и примитивци, како наводи Небојша Вукановић у свом тексту, напали Мартина Памера ни лично ни као аустријског амбасадора у БиХ. Није тачно ни да је је амбасадор Аустрије у БиХ отишао у 13 часова из Требиња јер је у 14.30 сједио у башти хотела Платани у центру града.

Амбасадор Памер вјероватно непријатно изненађен расплетом цијеле приче даје саопштење у коме ништа не каже, ваљда да не би морао да демантује Вукановићево писање.

Најобичнији неспоразум Требиње и Требињце ставио је у контекст коме не припадају. Одувијек су становници овог града били познати по љубазности и гостопримству.

Ако је циљ текста Небојше Вукановића био прикупљање политичких поена, онда је овакав текст погрешан начин за то.