latinica  ћирилица
13/07/2018 |  19:48 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Око 80 Нигеријаца тражи помоћ испред амбасаде у Москви

Око 80 Нигеријаца окупило се испред нигеријске Амбасаде у Москви и од својих дипломата захтијевају да им помогну да се врате кући, изјавио је неименовани извор за ТАСС.
Навијачи Нигерије (Фото: nigerianews.net) -
Навијачи Нигерије (Фото: nigerianews.net)

Нигеријци су у Русију стигли са навијачким исказницама и нису знали да ће морати да напусте земљу након завршетка Свјетског првенства у Русији, јер су им, како тврде нигеријски држављани, тапкароши, који су им исказнице продали по цијени од 300 долара, рекли да могу са лакоћом пронаћи посао у Русији.

Тапкароши су након продаје поништили повратне карте за власнике исказница, те су Нигеријци, који су остали без новца, одлучили да се обрате запосленима у Амбасади, а једна од организација за људска права организовала је демонстрације испред Амбасаде.

Активиста за људска права Олег Мелников изјавио је да се између 200 и 400 људи налази на улицама или у склоништима.

"Тренутно се испред Амбасаде налази 76 људи, око 50 њих је на Међународном аеродрому `Домодедово`, а, према нашој процјени, око 15 људи налази се на аеродромима `Шереметјево` и Внуково`. Између 200 и 400 људи је на улици или у склоништу", рекао је Мелников.

Он је додао да им је у Нигерији речено да ће наћи посао чим дођу у Русију и да су они спремни да раде било какве послове.

"Живе на разним мјестима. Неки су имали довољно новца за хостеле, неки су на аеродрому, а они који имају мало више новца купили су карте и отишли кући. Они који су сиромашнији, а већина њих, нажалост, јесте, заглављени су овдје", рекао је Мелников.

Амбасада је обећала да ће свим Нигеријцима у невољи платити боравак у хостелу у трајању до пет дана, а за сада је плаћен само дводневни боравак у три хостела.

Нигеријци су најавили да ће се, уколико се ситуација не промијени, вратити у Амбасаду.