latinica  ћирилица
14/07/2018 |  08:28 ⇒ 18:23 | Аутор: СРНА

Цвијановић: О судбини Српске одлучује се у њеним институцијама

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српска сваког дана јача на институционалном плану, те да се о судбини Републике одлучује у њеним институцијама, а не у Сарајеву или у међународним круговима.

Цвијановићева је навела да опозиција у Републици Српској годинама не може да побиједи актуелну власт, због чега "причају бајке како ће рушити власт која ужива подршку већине".

"Они говоре странцима `скините /Милорада/ Додика јер га не можемо побиједити`. Вјерујем да ће народ на изборима препознати ко ради у интересу Српске и да неће подржати оне који траже да дође међународна заједница и санкционише политичаре из Српске који побјеђују на изборима", рекла је Цвијановићева за "Вечерње новости".

Цвијановићева је навела да народ у Српској није подијељен, али да су подијељени политичари, што је, како је истакла, нормално.

"Грађани очекују да укрштамо политичке програме, али нажалост у Српској нема јединства по националним питањима међу политичарима. Разлог је јасан - оно што зовемо опозицијом у Српској, а што је власт на нивоу БиХ, одлучивало је наопако у Сарајеву о многим стварима битним за Српску", додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, опозиција је хтјела да Сарајево буде мјесто за одлучивање у име Републике Српске, а не Бањалука и републичке институције.

Цвијановићева је навела да међународни фактори нису непожељни у Републици Српској, али да се Српска разликује од другог ентитета и нивоа власти у БиХ.

"Ми у Српској не дозвољавамо њихов микроменаџмент. Разни међународни фактори су навикли да зову и управљају. Они подривају и дестабилизују Српску, јер желе да нам наметну ставове штетне по Републику Српску", нагласила је Цвијановићева.

Она каже да је Република Српска финансијски стабилна и да напредује из године у годину, о чему говори и раст пензија од 20 одсто током мандата Владе на чијем је челу.

"Донијели смо сет закона којима се већ од августа повећавају плате за 270.000 радника од 30 до 50 КМ. Мјесечно се издваја 405 КМ за незапослене породиље у периоду од 12 до 18 мјесеци. Повећана су издвајања за све социјалне категорије, инвалиде и борачку популацију", рекла је премијер Српске.

Она је додала да је Влада Српске обезбиједила два милиона КМ за личне инвалиднине, да је мјесечни борачки додатак повећан за 3,1 одсто, а годишњи за 8,8 одсто, те да је за стамбено збрињавање породица погинулих и ратних војних инвалида до сада утрошено више од 150 милиона КМ.

Говорећи о проблему одласка људи из Српске, Цвијановићева је напоменула да Влада ради на поправљању ситуације на терену, те да разумије грађане, али да и послодавци морају да разумију да се плате морају повећавати, јер ће без тога бити тешко задржати грађане.

"Приоритет нам је и битка против лажног пријављивања примања радника, јер се тако варају и држава и радници", истакла је Цвијановићева.