latinica  ћирилица
18/07/2018 |  18:25 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

До 5. јула пријављен 8. 081 незаконити мигрант

Служби за послове са странцима од почетка године до 5. јула пријављен је 8.081 незаконити мигрант, а 7.424 исказало је намјеру за подношење азила, док је 686 поднијело захтјев за азил, наводи се у Информацији Министарства безбједности БиХ о стању у области миграција у вези са повећаним приливом миграната у БиХ и предузетим активностима.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

У информацији, коју је данас усвојио Савјет министара БиХ, наводи се да је Гранична полиција БиХ од 28. јуна до 5. јула евидентирала 723 незаконита мигранта, саопштено је из Савјета министара.

Мигранти из паркова и са улица у Унско-санском кантону привремено би требали бити пребачени у шаторско насеље у Агрокомерцу до рјешавања њиховог трајног смјештаја, уз међународну помоћ у обезбјеђивању хране и здравствене заштите.

На сједници Савјета министара БиХ наглашена је неопходност провођења свих приоритета из Акционог плана хитних мјера, уз досљедно поштивање закона БиХ о азилу и странцима.

Оперативни штаб за питање миграција БиХ припремиће за наредну сједницу Савјета министара БиХ закључке и одговарајуће одлуке како би будуће активности биле усмјерене на даље јачање границе према Србији и Црној Гори, уз повећање броја полицајаца, даље спречавање нелегалних прелаза и појачане акције надлежних органа у вези са сузбијањем кријумчарења мигрантима.

Министар иностраних послова БиХ разговараће са колегама из Србије и Црне Горе о модалитетима јачања сарадње у области миграција.

Европска комисија најавила је издвајање шест милиона евра из алокације за државни програм ИПА 2018 за БиХ за финансирање помоћи БиХ у погледу миграција, наводи се у Информацији Дирекције за европске интеграције о одговору Европске комисије на упућену молбу за разматрање помоћи ЕУ БиХ у вези са мигрантском кризом, коју је Савјет министара БиХ примио к знању.

Европска комисија је предложила фокусирање подршке на три области - унапређење идентификације и регистрације миграната, те њихов адекватни смјештај, посебно у подручјима у близини Сарајева и у УСК, и наставак пружања основних услуга као што су храна, здравствена заштита, непрехрамбени производи, безбједност.

Трећа област односи се на подршку Граничној полицији БиХ за унапређење капацитета за граничну контролу и надзор.

Предложена подршка била би реализована кроз Програм посебних мјера и по хитном поступку.