latinica  ћирилица
24/07/2018 |  11:26 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Пећанац: Камп у Меденом Пољу додатно би погоршао ионако тежак живот Срба

Предсједник Савеза српских завичајних удружења "Завичај" Бране Пећанац сматра да би смјештање миграната у Медено Поље у општини Босански Петровац могло бити јако опасно са економског, безбједносног и културолошког становишта, те би могло погоршати ионако тежак живот Срба у том и околним селима.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

"Уколико власти на нивоу БиХ формирају камп за смјештај миграната у Меденом Пољу, Срби ће доћи у ситуацију да се поново села са својих огњишта. Њихов одлазак би био сигнал да легалне институције ФБиХ и БиХ ни најмање не воде бригу о остатку остатака Срба у овом ентитету", рекао је Пећанац Срни.

Он је истакао да је становништво револтирано институцијама БиХ које нису имале никакав план за дочек миграната.

Пећанац је поводом најаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића да ће у Меденом Пољу бити смјештени мигранти, рекао да су западнокрајишке општине у тешкој ситуацији, да "ни саме себе не могу хранити", а камоли да приме још неколико хиљада миграната.

Он је додао да су становници Босанског Петровца забринути због те најаве, јер би то додатно осиромашило локалне заједнице тог подручја.

Пећанац је навео да је на подручју општине Бихаћ ненасељено мјесто Липа, у којем постоје одређени објекти у које би се могли смјестити мигранти.

Начелник Босанског Петровца Златко Хујић изјавио је након јучерашњег састанка са министром безбједности Драганом Мектићем да није постигнут договор у вези са идејом да се на подручју ове општине уреди прихватилиште за мигранте.

Према његовим ријечима, Мектић је изнио став да прихватилиште у Петровцу не би представљало проблем за ову локалну заједницу.

"Они су рекли своје, а ми своје", констатовао је Хујић и додао да је Мектић најавио да ће о проблему смјештаја миграната у Унско-санском кантону данас бити разговарано и на сједници Савјета министара у Сарајеву.